Press "Enter" to skip to content

Знаете ли тайната на индийското орехче?

Индийското орехче е познато е още като мускатово орехче

орехче То всъщност е костилката на месест-плод на дърво, което расте на индонезийските острови Банда. Познато е още от древността и е достигнало висока цена през Средновековието. В един период са вярвали, че може да лекува дори чума. От дървото му се произвеждат още етерични масла, смоли и масло. В магазините се предлага като цяла костилка и на прах. По-лесно е да ползвате това на прах, но ако вместо него настържете от костилката му, ароматът ще е по-свеж и по-силен.

Здравословни предимства

Едно от най-популярните му приложения е свързано със сиропа за кашлица, който се приготвя от него. Полезно е и за храносмилателната система, при лош дъх, гадене, диария. Индийското орехче е приятел и на нервната система, защото стимулира производството на серотонин – хормона на щастието. За целта може да добавяте по малко индийско орехче в чая или млякото си преди сън. Друг вариант срещу безпокойство и безсъние е да комбинирате индийското орехче със сок от грозде. Ако сте жертва на дехидратация, отново може да потърсите помощ от тази подправка. Обърнете се към нея, ако имате кожни проблеми като екземи например, ревматизъм, липса на апетит.

Кулинарно приложение

В кулинарията се използват както костилката на дървото, така и неговата кора. По вкус се различават по това, че орехчето е малко по-сладникаво. То е задължително за известния сос бешамел. Съчетава се чудесно с фрикасе, кайма, различни сосове, супи, пастет. Индийците го предпочитат в своите десерти, японците правят с него кърито си, а европейците го съчетават с различни картофени ястия, супи, сосове и печени меса. Индийското орехче се съчетава добре с черен пипер, лук, чесън.

ВАЖНО

Почти е невъзможно да предозирате индийското орехче, защото вкусът и ароматът му са наситени, но ако го направите, внимавайте, защото над определено количество то може да предизвика халюцинации и сърцебиене. Не се препоръчва на бременни, защото
преди години в Индия са го ползвали за предизвикване на аборт.

Leave a Reply

%d bloggers like this: