Press "Enter" to skip to content

Изборът на число разкрива характера

Ако предложите на някого да посочи число от 1 до 10, в повечето случаи събеседникът ви избира цифрата седем

 

7

Математикът Алекс Белос се опитал да провери този факт въз основа на статистически данни и да разбере защо хората по-често избират определени числа и защо реагират различно да различните цифри.

В онлайн анкета участвали повече от 44 000 души. Белос им задал въпроса кое число им е любимото. 10 на сто посочили седмицата; 7,5% – тройката; 60% предпочели нечетните числа. „Най-нелюбимо“ се оказало числото 10- никой не го посочил.

Най-лесно според Белос се обяснява популярността на седмицата. Изследователят смята, че тя е „най-обособеното“ едноцифрено число. „От първите десет цели числа седмицата може да се нарече „най-проста“- казва той. -Тя не може да се удвои, без да излезе извън пределите на десетицата, или да се раздели на две или на три.“

Белос установил, че изборът на числа се влияе от емоционалните асоциации. Така например един от участниците характеризирал числото като „независимо, силно и смело“. Двойката нарекли „внимателна, мъдра, нежна и приятна“, тройката – „разкошна и самоуверена“, а четворката – „спокойно“ число.

Освен това в човешката култура е прието числата да се свързват с мистични свойства, добавя авторът на изследването. Така например хората по-често избират нечетни числа, тъй като четните се асоциират със смъртта – на гроба на починал се слагат четен брой цветя.

Само някои привърженици на окултизма обичат числата 6, 66 и 666, тъй като това е „числото на Сатаната „. Дори несуеверният човек едва ли ще си избере такова число доброволно. От числото 13 се страхуват много хора. Ако им предложите да избират между 12 и 13 или 13 и 14, повероятно е да изберат 12 или 14, независимо от непопулярността на нечетните числа.

Що се отнася до любимото на мнозина число 3, в религията и езотериката то символизира Триединство, или Троица – символ на обединението на физическото и духовното начало. Съществуват много поговорки, свързани с „тройката“: „Бог Троица обича“, „Три пъти за щастие“, „Третипът – майка и баща“и т.н.

Седем е число на мъдростта – символ на седемте стихии. Използвали го в много магически и езотерични традиции. В Древна Гьрция го наричали „число на Аполон“- най-красивия от олимпийските богове. То символизирало съвършенството. В същото време древните гърци вярвали, че река Стикс седем пъти обикаля Ада, който при Вергилий е разделен на „седем кръга“. Според исляма едва на седмото небе душата е способна да изпита висше блаженство. А християните са възприели от будистите обичая да подаряват седем слончета за щастие. Седмицата се употребява и в множество пословици и поговорки: „Седем пъти мери, веднъж режи“ и т.н.

Често изборът на някое число е обусловен от определени събития в живота на човека. Например роден е на 9-о число и затова любима му е деветката. Или на 17-о число в живота му се е случило радостно събитие и любимо число става 17…

Има и „фатални“ числа, от които се страхуваме, защото ни носят нещастие, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: