Press "Enter" to skip to content

Йога на съня

Това е най-необичайният вид йога, тъй като целта й е да научи човека да извлича жизненоважна информация от сънищата и насън да влияе върху ситуации в реалността

йога
Веднъж учител, практикуващ йога на съня, сънувал как любимият му ученик пътува с други хора в камион през планински проход. На завоя шофьорът губи управление и камионът рухва в пропастта. Всички загиват. Без да се събужда, с усилие на волята учителят изпраща на ученика „програма“: „Удари се зле, но не умирай!“. След два дни учителят чете във вестника, че преминаващ през планински проход камион губи управлението и пада в пропастта. Но оцеляват двама: единият от спасилите се е неговият ученик…

Прието е да се смята, че сънят се състои от няколко фази. Заспиването се предшества от полудрямка, когато пред вътрешния взор на човека проблясват образи, той чува гласове. След това настъпва периодът на бавен сън, когато активността на мозъка максимално се снижава и човекът спи, без да сънува. Следва фазата на бързия сън, когато спящият пребивава в света на своите фантазии.

Според учените съновиденията са предизвиквани от слаби електромагнитни вълни. Бавният сън се характеризира с алфа-ритъм с ниска честота, а за настъпването на периода на бързия сън може да се разбере и без прибори – по движението на очните ябълки: очите под затворените клепачи се въртят, сякаш човек наблюдава реално случващи се събития. Всеки от тези стадии представлява за сънуващия отделна реалност, сливайки се в калейдоскоп от картини и образи.

Съвсем различен е подходът към процеса на съновидения в йогата на съня, която по своему учи да се ориентираме във фазите на съня. Всяка от тях идва в определено време, има свои особености и степен на достоверност на информацията.

Така например от 22 часа до 1 часа след полунощ сънищата са абсолютно „празни“. Средната фаза продължава от 1 до 4 часа сутринта – в това време се явяват видения, навеяни от дневните преживявания. Най-изтънчената и информационно съдържателна е третата фаза – от 4,5 до 6,5 ч. сутринта. Именно тогава идват сънища, носещи информация за бъдещи събития.

Но това съвсем не са пророчески съновидения. Влияейки върху съзнанието по определен начин, сякаш подготвяйки човека за реализация на важно за съдбата му събитие, такива сънища са като вятър в платната.

Човекът става способен да възприема пътеводна информация и да я използва максимално за самореализация.

Leave a Reply

%d bloggers like this: