Press "Enter" to skip to content

Кабала – митове и легенди

Днес около мистичната кабала съществуват множество различни митове и заблуди

кабала Ето някои най-популярни от тях, засягащи сакралното учение.

Кабалата е прерогатив на еврейския народ

Много хора смятат, че кабалата е учение, с което могат да се занимават само евреи или човек с юдейско вероизповедание. Това изобщо не е така. Нещо повече, в ортодоксалните юдейски кръгове съществува доста критично отношение към това учение. Така например са известни случаи на отлъчване от църквата на евреи, изповядвали юдаизма (Спиноза), както и на хора, които не са били евреи и не са изповядвали юдаизма, но са изучавали кабала и са достигнали в това определени висоти (Питагор, Нютон, Лайбниц).

За да изучаваш кавала, трябва да знаеш иврит

Както и в много науки или учения, кабалата разполага със свой терминологичен апарат, в основата на който са думи на иврит. Но това не означава, че човек, който иска да достигне определено ниво в кабалата, трябва да изучава иврит. Както и няма особена необходимост да се изучава санскрит, за да се разбере учението на йогите или веданти-те, или пък да се знае италиански, за да учиш музика, или латински -за да станеш лекар. Друг въпрос е, ч. изучаването на латински помага да се издигне човек в лекарското изкуство, тъй като по-голямата част от медицинската терминология е на латински. В тази връзка и изучаването на кабалата неизбежно е свързано с определен брой термини на иврит.

Кабалата е път към успеха и материалното благополучие

Профанирането на това учение сред популярните и знаменити хора (например Мадона) води до това, че се създава впечатлението, че кабалата неизменно води до успех и материално благопопучие. Това далеч не е така. Разбира се, тя учи човека на хармонично изграждане
на отношенията – както в семейството, така и извън него, открива на човека пътя към второ раждане (превръщането в личност), но това все още не е гаранция за успех и материална осигуреност. Нещо повече, в кабала се постулира, че щастието е в това, което е в душата на човека, а не в материалния свят.

Leave a Reply

%d bloggers like this: