Press "Enter" to skip to content

Какво представлява Кулата на Мълчанието?

Кула на мълчанието – или дахма, се нарича съоръжение във вид на чаша, което зороастрийците използвали, за да хвърлят там мъртвите си

кулата на мълчание

Названието било измислено през 1832 г. от Робърт Мърфи – преводач в британското колониално правителство в Индия.

Зороастрийците смятали подстригването на коси, рязането на нокти и погребването на мъртви тела за нечиста работа. Те вярвали, че в тялото на починалия могат да се вселят демони, които впоследствие да осквернят и заразят всичко и всички, с които влязат в контакт. Във Вендидада (сборник закони, насочени към отблъскване на злите сили и (демони) има специални правила за справяне с такива демони.

Какво представлява кулата на мълчанието? Това е кула без покрив, в центъра на която има басейн. Каменна стълба води към платформа, опасваща цялата вътрешна повърхност на стената. Три канала („лави“) разделят платформата на ложи. В първата ложа били разполагани телата на мъжете, във втората – на жените, в третата – на децата. След като хиените оглозгвали труповете, костите се складирали в осуарии (сграда са съхраняване на скелетните останки), където те постепенно се разрушавали, а остатъците били отнасяни от дъждовната вода, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: