Press "Enter" to skip to content

Какво символизира свещта в различните религии?

В будизма свещта символизира пътя към светлината, достигането на нирвана и самия Буда

 

свещ

Във всеки будистки дом редом със статуетката на Просветления винаги има свещи. А на Празника на огньовете будистите палят хиляди свещи и украсяват с тях храмове, улици, къщи, използват ги като жертвоприношение на духовете: свещите се поставят на специални подноси с храна и пари и се пускат по течението на реката.

В юдаизма менората – свещник със седем свещи, символизира хармонията и свещения ден събота. Освен това той е своего рода модел на мирозданието. Според Йосиф Флавий „светилник, състоящ се от седемдесет съставни части, напомня знаците, през-които преминават планетите, а седемте свещи в него показват самите планети, които също са седем“. Три свещи според кабалата олицетворяват мъдростта, силата и красотата.

В християнството три свещи означават единството на света и Света троица. Читотата на восъка показва безгрешните помисли на вярващия, а мекотата – способността на човека да следва волята на Бога.

В православната традиция особено се почита четвъртъчната свещ, която се пали в църква на Чисти четвъртък. Хората вярват, че тя има магически свойства, затова след службата не я гасят, а я носят у дома. Смята се, че ако свещта угасне, с човека ще се случи нещастие. А ако успее да съхрани огъня и донесе горящата свещ до дома си, през цялата година ще му върви. Четвъртъчната свещ се пази и с нея се пали кандилото в дома. С капките от нея чертаят кръстове над прозорците и вратата, за да защитават жилището от тъмни сили. За здраве и благополучие на близките си стопанинът обикаля дома със запалена четвъртъчна свещ, надниквайки във всяко кътче. Остатъкът от нея се пази цяла година, а на следващия Чист четвъртък от него разпалват печката. С четвъртъчната свещ се благославят младите, палят я по време на важни семейни празници, както и в тежки моменти – когато има лоша реколта или бушуват пожари. За да облекчат страданията на болния, му давали да държи в ръце четвъртъчна свещ. Ако човекът все пак умирал, остатъкът от тази свещ се пали в момента на прощаване с покойния, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: