Press "Enter" to skip to content

Как Ведите обясняват медицината?

Във Ведите много се говори и за човека, за неговото здраве и за биологията, като цяло

веди Например „Грабха Упанишада“ разказва за вътреутробния живот на детето по следния начин: „Ембрионът, прекарал в утробата един ден и една нощ, представлява някаква смес (своеобразна каша от елементи); след седем дни той заприличва на мехур; след две седмици става топка, а след месец се втвърдява. След два месеца започва да се развива областта на главата; след три месеца – краката; след четири – коремът и бедрата; след пет – гръбначният стълб; след шест – носът, очите и ушите; след седем ембрионът започва ускорено да развива своите жизнени функции, а след осем е почти готов малък човек“.

Тук трябва да се отбележи, че европейската наука е достигнала до тези знания в ембриологията векове по-късно – например холандският лекар Рение де Грааф открива фоликулите на яйчника на човека едва през 1672 г.

Отново в „Грабха Упанишада“ се описва строежът на сърцето: „В сърцето има 101 кръвоносни съда и на всеки от тях принадлежат още сто съда, като всеки от тях има седемдесет и две хиляди разклонения“.

И това не е единственото удивително знание в древните книги. Съединението на мъжките и женските хромозоми в зиго-тата е открито през XX век, но за този феномен се говори във Ведите, и по-специално в „Бхагавата пурана“.

В „Шримад Бхагаватам“ се разказва за структурата и строежа на клетката, както и за микроорганизмите, чието съществуване е открито от съвременната наука едва през XVIII век.

В „Ригведа“ има текст, насочен към ашивините – в него става дума за протезирането и въобще за успехите на медицината в древността. Разказва се за недостъпен и днес процес ^ пълно подмладяване на организма:

„…състарилата се покривка на тялото снехте от Чявана като дреха. Удължихте живота, изоставен от всички, о, удивителни! И дори го направихте мъж на млади жени“.

Интересен е и друг момент. Ведите се превеждат в миналите векове на нивото на представите за науката и техниката от онова време. Не е изключено съвременните преводи на древните текстове да ни разкрият съвсем нови знания, до които съвременната наука все още не е достигнала…

Leave a Reply

%d bloggers like this: