Press "Enter" to skip to content

Как да отгледаме лимон у дома?

Лимоновите дървета виреят целогодишно в топлите страни

лимон Но те могат да се отглеждат и вкъщи, както ядливи стайни растения. Така оцеляват и при суров климат.

За да отгледате лимоново дърво, са ви нужни:

Семена: Ако лимонът не е био, семената му често са негодни за покълване.

Плодородна почва с торф, вермикулит, перлит и естествени торове.

Саксия за покълване – 15 см широка и 15 см дълбока.

Саксия за разсад – 60 см широка и 30 см дълбока.

Слънчев и светъл кът в дома.

Засаждане

Навлажнете почвата, но не прекалено.

Напълнете малката саксия с пръст до 2,5 см под горния ръб. Отделете семена от здрав био-лимон. Премахнете ципата им (най-лесно става, ако смучете семките, докато ги усетите изчистени).

Поставете веднага изчистените семена в почвата (трябва все още да са влажни) на около сантиметър дълбочина в средата на саксията. Напръскайте леко с вода от спрей-шише почвата точно над семената. Покрийте саксията с прозрачно фолио (найлон), „запечатайте“ краищата с ластик и пробийте с молив дупки, за да влиза въздух.

Поставете саксията на топло слънчево място. Навлажнявайте ежедневно със спрей почвата.

Щом до 2 седмици се покажат кълнове, махнете пластмасовото покривало. Ако имате нужда от още светлина, използвайте лампа. Лимоновите кълнове трябва да получат поне 8 часа светлина на ден.

Наторявайте умерено с органичен тор и следете да не плъзнат вредители, мана и други болести по растенията. Режете кафявите и мъртвите листа. Използвайте пестициди, ако трябва.

Като порасне и малката саксия му стане тясна, пресадете го в големия съд. Следвайте същите правила, както при засаждането: ежедневно навлажнявайте със спрей, следете да му е светло и топло. Младите растения се нуждаят от повече вода от по-старите. Но гледайте да не го „удавите“, защото ще изгние.

Leave a Reply

%d bloggers like this: