Press "Enter" to skip to content

Как да се храним през лятото, така че да не ни е тежко и дискомфортно?

Лятото е идеален период за укрепване на организма

лято хранене

Богатството от сезонни плодове и зеленчуци позволява да се заредим с витамини, които ще подсилят имунитета за студените месеци. Същевременно е необходимо да се спазват някои основни принципи, които ще ни Диетолозите подчертават, че характерните за този сезон плодове и зеленчуци, които съдържат голямо количество витамин С, трябва да присъстват на трапезата ни всекидневно. Горските плодове (къпини, малини, боровинки и т.н.) са особено ценни, тъй като са богати не само на витамини, но и на антиоксиданти (които отслабват разрушителното въздействие на свободните радикали) и органични киселини, които правят кожата еластична и свежа и спомагат за по-бързо възстановяване на клетките. През лятото се препоръчва консумацията на плодове, зеленчуци и кореноплодни с жълт, червен и оранжев цвят, тъй като те съдържат бета каротин – предшественик на витамин А. В жегата той защитава кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи и забавя стареенето.

В летния период избягвайте прекомерната консумация на продукти, богати на протеини. Причината е, че в жегата процесите на обмяна на веществата се забавят. Важно е да се знае, че протеините от рибата се усвояват по-лесно и бързо от тези от месото.

Присъствието на лесно усвоими протеини в менюто позволява по-бързо да се преодолее усещането за дискомфорт и тежест в стомаха. За тези, които не могат без месо, се препоръчва да намалят консумацията му до два-три пъти седмично, и то на по-крехки меса. Най-важното според диетолозите е редовно да се включват в менюто риба и морски дарове.

Leave a Reply

%d bloggers like this: