Press "Enter" to skip to content

Как да успокоите суха кашлица: 3 съвета, които работят

Трудно е сами да определите причината за появилата се наскоро кашлица

Затова е по-добре незабавно да се консултирате с лекар. Но понякога има ситуации, когато това е невъзможно. В този случай трябва да знаете как да успокоите кашлицата на възрастен и да облекчите състоянието му.

Как да успокоите кашлицата у дома

Кашлицата е защитен механизъм, който помага да се отървете от слуз, храчки и патогени. Но понякога може да бъде много болезнено. Сухата кашлица причинява по-голям дискомфорт, затова е препоръчително да поддържате устата и носа влажни.

За да предотвратите страданието на вашия близък от непродуктивна суха кашлица, можете да използвате следните традиционни методи:

  • разтриване на гърдите;
  • парни инхалации;
  • използване на продукти на базата на билкови отвари и инфузии.

Инхалациите трябва да се извършват много внимателно. Най-добре е да използвате варени картофи, прополис или етерично масло от евкалипт. Течността или храната не трябва да са много горещи, за да не изгорят лигавиците. Има добри отзиви за използването на пулверизатор. Инхалациите могат да бъдат най-елементарни, базирани на физиологичен разтвор.

Видове кашлица

Има два вида кашлица: суха и мокра. Сухата кашлица се понася по-трудно и е придружена от болки в гърдите, болезненост и болки в гърлото. Освен това лечението на този вид кашлица често отнема повече време. Мокрото, напротив, протича по-бързо поради секретираната храчка от бронхите

Също така продължителността на кашлицата може да бъде периодична или постоянна. Периодичната кашлица е характерно при настинки, бронхит, ОРВИ и др. А постоянната се получава при по-сериозни заболявания.

Как да успокоим суха кашлица през нощта

С няколко лесно достъпни средства можете да спрете пристъп на суха кашлица през нощта.

Ето най-достъпните рецепти:

  • Напитка от слънчогледово масло. Продукти: 150 мл вряща вода, 2 с.л. л. слънчогледово масло, малко сол. Можете да правите без сол, но много хора не харесват вкуса на тази напитка, въпреки че прилича на обикновен бульон. Всичко се разбърква и се пие на малки глътки.
  • Гогол-могол. Продукти: един жълтък, 1 с.л. л. течен мед, 1 с.л. л. масло и чаша прясно мляко. Жълтъкът се разбива, добавя се към прясното мляко при непрекъснато бъркане на течността. След това добавете масло и мед. Пийте докато е горещо.
  • Мед с джинджифил. Настържете парче корен от джинджифил. Смесете чаена лъжичка сок с лъжица мед.

За да облекчите състоянието, трябва да поставите висока възглавница под главата си и да осигурите достъп на чист и влажен въздух.

Как да успокоите кашлицата, ако ви мъчи гърлото

Полезно е да изплакнете носа си със солена вода. Водата със сол ще премахне вируса от назофаринкса и гърлото. Режимът на пиене също е важен: трябва да пиете много и често. Напитките трябва да са топли. Полезно е да се пият билкови чайове, мляко с мед. Ако въздухът в стаята е сух, това често причинява болки в гърлото и кашлица. Ако не е възможно да инсталирате овлажнител, трябва да окачите мокри кърпи на отоплителните радиатори.

Трябва да е ясно: кашлицата не е болест, а симптом на различни заболявания. Следователно е необходимо да се елиминира първопричината, като едновременно се облекчи кашлицата и състоянието на пациента.

Няма такова нещо като суха или мокра кашлица, има продуктивна и непродуктивна. При остър бронхит, например, слузта, която обикновено се изчиства лесно от тялото, става вискозна. Количеството му се увеличава и се създава тапа, която трябва да се изхвърли.

За да направите това, е необходимо да разредите храчките (с помощта на муколитични лекарства) и да евакуирате натрупаната слуз (с помощта на кашлица). Не потискайте кашлицата , защото тя е защитна реакция на организма. Когато почистващият механизъм, който постоянно работи в дихателната система, се провали, възниква кашлица.

Източник: ayzdorov.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: