Press "Enter" to skip to content

Аюрведа: индийско орехче – лечебни свойства

Индийско орехче се използва успешно като лек, особено при храносмилателни проблеми и нервност

Индийското орехче е добре познато на готвачите по целия свят. Добавя се към голямо разнообразие от ястия: кремове, пудинги, сладолед, компоти, сладки, сладко от ябълки и др.

Съчетава се добре с различни зеленчуци: тиква, картофи, карфиол. Добавя се и към ориз, сирена и сосове. Освен пикантните си качества, тази невероятна ядка има и по-широко приложение.

Индийското орехче, чиито полезни свойства са широко известни в целия свят, се използва успешно като лечебно средство, особено при храносмилателни проблеми и нервност.

Има затопляща енергия, стимулира, но в същото време и успокоява. Засяга храносмилателната, дихателната, нервната и репродуктивната система.

Аюрведа подчертава следните свойства на индийското орехче:

  1. Тонизира;
  2. Подобрява храносмилането;
  3. Газогонно;
  4. Антихелминтно и пречистващо;
  5. Действа като афродизиак;
  6. Укрепва нервите .

Но въпреки прекрасните качества, които притежава индийското орехче, то има и противопоказания . Например, поради своята тамастична природа, не трябва да се злоупотребява с него. В големи дози може да има притъпяващ ефект върху съзнанието, а в още по-големи може да предизвика халюцинации и чувство на откъснатост от реалността. Тези, които следват блажена, сатвична диета, стремейки се към духовно просветление, също трябва да избягват използването му.

Бременните жени задължително се въздържат от консумация на индийско орехче, заради ефектите, изброени по-горе.

Според Аюрведа, този орех се препоръчва да се използва с повишено внимание от представители на Питта доша – може да я дисбалансира, тъй като увеличава Питта. Вата и Кафа дошите са намалени, така че е подходящ за тяхното успокояване.

Лечебни свойства

Индийското орехче има разнообразни лечебни свойства поради наличието на голям брой полезни вещества в състава му:

  • антиоксиданти;
  • етерични масла;
  • минерали (цинк, калций, калий, желязо, мед, магнезий и др.);
  • витамини (групи B и A, PP, E, H).

Аюрведа смята смляното индийско орехче за отлично средство за увеличаване усвояването на вещества в червата, особено в тънките черва. Тази подправка има и стягащо, успокояващо и газогонно действие.

Приложимо е за:

  • дизентерия, диария, дисбактериоза;
    болка и подуване на корема, газове в червата;
  • нервни разстройства, депресия и апатия;
  • безсъние;
  • импотентност или преждевременна еякулация;
  • уринарна инконтиненция;
  • болки в ставите, остеохондроза, артрит, миозит (мускулно възпаление);
  • настинка, хрема, кашлица и др.

Индийското орехче стимулира кръвообращението, което дава възможност за успешното му използване в продукти за масаж (загряващ ефект), както и за подхранване и укрепване на косата.

На същото това качество се дължи тонизиращият ефект върху целия организъм

В допълнение, подправката нормализира мозъчната дейност и укрепва паметта , подобрява имунитета и лекува сърдечни заболявания.

Важно свойство на индийското орехче е пречистващият му ефект върху организма . Помага за премахване на натрупаните токсини, участва в лечението на черния дроб и предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

Антибактериалните свойства осигуряват добър ефект при профилактиката на заболявания на венците и зъбите и премахват лошия дъх.

Етеричното масло от индийско орехче се използва за коса и масаж, кожа, стави и мускули, както и за ароматерапия . Ароматерапията с това етерично масло ефективно дезинфекцира и пречиства въздуха, стимулира и тонизира имунната система на организма.

Източник: ayzdorov.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: