Press "Enter" to skip to content

Как източната медицина може да ни помогне да извлечем полза от стреса?

Ако някой ви каже, че можете да канализирате негативните ефекти от стреса в нещо продуктивно и позитивно, дали ще му повярвате?

стрес ползи

Няма съмнение, че всички попадаме в ситуации на стрес, а последствията от него може буквално да унищожат душевния ни мир. Често, докато го изживяваме, дори не си даваме сметка за него. Психолозите все повече говорят зa „мениджмънт на стреса“. Скот Бакстьр – автор на множество книги са „самопомощ“ и силно повлиян от източната философия, предлага два начина да превърнем стреса в позитивна нагласи.

Напуснете изпитаното, стъпвайте смело в бъдещето

Когато започнете да си мислите „какво би било“ и „как бих го направила по различен начин“, трябва веднага да спрете, съветва Бакстър. Защото не може да променяте миналото. Въобще когато живеете само с миналото, вие поставяте себе си в постоянно състояние на стрес. Така че едно от най-хубавите неща, които може да направите за себе си, е да приемете факта, че не всичко може да бъде променено. He търкайте пети в миналото, ами планирайте бъдещето, концентрирайте се в него и в промените, които желаете.

Чувството за вина и обвиненията към други хора също имат негативни последствия върху психиката, предупреждава Скот Бакстър. И може да влияят на начина ви на мислене и на правилната ви преценка.

Решението: Направете си списък с всякакви минали истории, връзки и грешки, които чувствате, че сте допуснали. Запишете ги заедно с описания на чувствата, които са оставили у вас. Ако например се обвинявате, че заради вас някаква връзка е приключила неуспешно и сте бесни на себе си, опишете го. Огледайте всяка ситуация и си задайте въпроса какво може да сторите, за да приключите с проблема. Ако може да се обадите на стар приятел и да потърсите прошка, направете го. Но запомнете, че няма да намерите спокойствие, докато не сте приключили с това, което ви терзае, веднъж завинаги. В повечето случаи просто трябва „да пуснете проблема да си ходи“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: