Press "Enter" to skip to content

Кои храни, според източната медицина, смъкват стреса?

Знаехте ли, че начинът на хранене може да промени мисленето ни, да ни направи по-щастливи и да смъкне от стреса ни?

Храната ни трябва да е 60% алкална. Според китайската медицина изключително важно е поне 60% от храната, която поемаме, да е алкална, защото повечето вредни микроорганизми оцеляват добре в киселинна среда. Силно алкални са зелените листни зеленчуци -броколи, зеле, марули, спанак, a също и бобът и зеленият фасул, фурмите, смокините, сините сливи, сушените плодове, бадемите, авокадото, цвеклото, морковите, боровинките. Сред висококиселинните храни са месото, картофите, кафето, оризът и тестените продукти, затова е добре да не присъстват постоянно в менюто ни.

Важно е да наблягаме на изварата, която е сред най-големите източници на калций, важен не само за здравината на костите, но и за доброто настроение

Учените са доказали, че дефицитът на този микроелемент може да навреди на нервната система и да доведе до потиснатост. Ако сте сериозни в това да борите стреса чрез храненето, не пропускайте седмица без зелен боб, сьомга, спанак, кашу, слънчогледови семки, леща, тиквени семки, соя, чесън, лешници и гъби.

Сред най-важните хранителни навици в борбата със стреса е да не пропускаме закуската. Сутрин тялото се нуждае от нещо ободряващо и зареждащо с енергия. Затова денят трябва да започне с храна за мозъка. Пълнозърнест хляб, сьомга, лешници, кашу или орехи (разбира се, сурови) или пък овесена каша, която не само ни дарява със спокойствие, но е и богата на витамини от групата В, както и на фолиева киселина. На обяд тялото има нужда от подобряване на концентрацията и спасение от умората. По това време на деня имаме нужда от повече желязо. Затова е добре да хапваме ястия с месо, леща, спанак, зелен боб, гъби или пък идеалната комбинация – голямо парче риба със зелена салата. Смята се, че зелените хранителни продукти притежават всички качества на този цвят – действат успокояващо, нормализират артериалното налягане, свалят стреса и ни избавят от главоболие, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: