Press "Enter" to skip to content

Кокосовото масло има добри приложения в китайската медицина

Този продукт е сравнително евтин и здравословен

Кокосовото масло, което се добива от плодовете (орехите) на кокосовата палма, се налага като суперценен продукт в хранителната и козметичната промишленост. Заради уникалните му качества някои диетолози дори го определиха като най-здравословната мазнина в света. Все още то заема скромно място на българския пазар, макар че може да се използва като заместител на олиото. Предимството му пред зехтина е, че съдържащите се в него витамини и минерали не губят качествата си при високотермична обработка. А при нагорещяване кокосовото масло не образува вредните трансмазнини.

Екзотичният дар от природата се състои предимно от наситени мазнини. Те обаче не повишават „лошия“, а „добрия“ холестерол, така че всъщност маслото действа благотворно на сърдечносъдовата система. Растителният продукт притежава свойството да ускорява метаболизма – т.е. консумацията му води до по-високо потребление на енергия и изгарянето на повече мазнини. Ето защо кокосовото масло се включва в диетични планове за намаляване на теглото.

В ролята на козметично средство то хидратира кожата и я поддържа здрава. Неговото успокояващо действие помага при алергии и слънчево изгаряне. А заради антимикробните му свойства се включва като съставка в мехлеми за лечение на рани. Медиците твърдят, че кокосовото масло регулира и нивото на инсулин в кръвта и предпазва от развитието на диабет. А според последното изследване, то атакува бактерията, която причинява зъбен кариес, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: