Press "Enter" to skip to content

Крадците и убийците ще страдат във всяко следващо прераждане

Убийството е най-силният източник на страдания и впечатленията, с които то се съпровожда, остават като тежко бреме в ума

 

прераждане

Буда много настойчиво предупреждавал хората да се пазят да посягат ма нечий живот, като твърдял, че ако в бъдеще се родим в човешко тяло, заради извършеното убийство животът ни ще е много кратък. Нещо повече, може да се очаква, че и последващите прераждания ще са трудни, изпълнени с болести и ще преминат на неприятни места. Гампопа (или Дакпо Римпоче, 1079 – 1153, изтъкнат учител, държател на линията Капо на тибетския будизъм, автор на многобройни авторитетни съчинения, ученик на Миларепа) в своя труд „Скъпоценното украшение на Освобождението“ пише, че бившите убийци живеят в „опустошена местност, където има много войни и нещастия“.

Кражба Буда нарича присвояването на нещо, което не ни е дадено. По негово време обществената собственост едва ли е съществувала и на човек му е било много по-трудно да оцелее, отколкото в съвременните промишлено развити страни.

Тогава хората често били много бедни, макар и не толкова безнадеждно нещастни като днес, в пренаселените райони около Екватора. Кармично следствие от неизчистената кражба ще бъде многократното губене на собственост в настоящия и следващите животи, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: