Press "Enter" to skip to content

Легенда за монаха-отшелник: как възниква мантрата?

Според легендите мантрата възниква преди създаването на света

монах Тя е принадлежала на индийския бог Авалокитешвара – повелителя на звуците, и се произнасяла на санскрит. Странстващите монаси я донесли вТибет.

Нейното произношение се е променило незначително, тъй като Тибетците трудно изговаряли санскритските букви.

Съществуват много легенди, в които се възпява силата, заключена във всяка от сричките на мантрата. Една от тях разказва за монах отшелник, който живеел на остров в центъра на езеро, занимавал се с духовни практики и четял мантри. В края на живота веднъж погледнал навън от своето убежище. До острова със сал доплувал учен монах. Отшелникът му разказал, че е прекарал целия си живот, повтаряй чудна мантра, но ученият в ужас възкликнал: „Но вие я произнасяте напълно неправилно“. И започнал да учи отшелника на правилното изговаряне на мантрата. Отшелникът му благодарил и се оттеглил, но след това се върнал и казал, че не е в състояние да запомни толкова много информация наведнъж. Затова го помолил да повтори отново урока си.

Ученият бил в шок от това, че отшелникът прекарал целия си живот погрешно, че вървял по неправилен път.

Той му повтарял сричките, но отшелникът така и не могъл правилно да произнесе мантрата. Тогава ученият казал: „Остави, тази мантра не е за теб, очевидно е още рано“. „Сигурно е така – смирено се съгласил отшелникът. – Ще отида да се разходя.“ Ако обаче ученият бил по-внимателен и не съжалявал толкова за безцелно преживените дни на отшелника, той щял да забележи, че монахът закрачил по повърхността на водата към другия бряг на езерото. А самият учен цял ден гребял, за да докара сала си до сушата…

Leave a Reply

%d bloggers like this: