Press "Enter" to skip to content

Мандалата – път към хармонията

Знаменитият психолог Карл Густав Юнг станал през XX век първооткривателят на мотива на мандалата в западноевропейската културна традиция

 

мандала

Той видял в този символ превъзходен инструмент за вътрешното преобразяване на човека. Психотерапевтът бил уверен, че в сложни житейски периоди нашето подсъзнание ни подбужда да рисуваме нещо, подобно на мандала, или да я сънуваме.

Разбира се, визуално тя ще се различава от това, което виждаме в религиозно-философската традиция. Тук вече не е важна яснотата на линията и строгостта на пропорциите. Символът се ражда спонтанно в свободни условия и е израз на вътрешното състояние на човека, на неговите желания, стремежи и сили.

Източните традиции отдавна са се превърнали в мрака в западното общество. Именно затова в съвременната психология процъфтява направлението „мандалотерапия“. В този случай символът играе ролята на енергетична матрица – рисувайки и съзерцавайки я, човек се изцелява, избавя се от своите проблеми, достига хармония и душевно равновесие.

Всичко това, което се е натрупало в тайниците на душата, всички емоции и преживявания се отразяват в рисунката на мандалата. Подсъзнанието само подбира орнаментите, отразявайки в рисунката онези символи, форми и цветове, които непроизволно възникват в процеса на рисуването. Важно е вниманието на човека да се акцентира върху това, че той трябва да пристъпва към създаването на своята мандала, намирайки се в спокойно, позитивно настроение, в умиротворено и хармонично състояние на душата, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: