Press "Enter" to skip to content

Методът кайдзен помага за постигане на целите само за 1 минута

„От понеделник започвам нов живот: ще ходя на фитнес, ще се занимавам с йога, ще си правя масаж, ще вдигам гири…”

Всеки периодически си поставя някакви цели и не ги достига, отлагайки ги за следващия месец или дори за догодина…

Случва се стриктно да започнем да изпълняваме набелязаното. Но като се позанимаваме например три пъти седмично в залата по няколко часа, изоставяме фитнеса за дълго. Защо се случва така? Защото натоварването е голямо, защото ни омръзва или защото не сме си изработили необходимите навици?

Съществува японска методика – кайдзен, в която е заложен така нареченият принцип „1 минута“

Същността на кайдзен е в това, че човекът се занимава с определена дейност точно 1 минута, но всеки ден, и то по едно и също време. Една минута е съвсем кратко време, затова е лесно изпълнимо. Така мързелът няма да застане на пътя ви и да постави прът в колелата на желанието ви. Действията, които не желаете да извършвате в течение на половин час, като си измисляте какви ли не оправдания, с лекота могат да се направят в течение само
на 1 минута.

Да поскачате на въже, да правите лицеви опори или гимнастика за очите, да се занимавате с йога, да почетете книга на чужд език… Когато времето е ограничено до 1 минута, заниманията не изглеждат трудно изпълними. Обратното, те носят радост и удовлетворение. А правейки малки крачки, вие се усъвършенствате и постигате резултати.

Немаловажно е и това, че по този начин човек побеждава неувереността в собствените сили, освобождава се от чувството за вина и безпомощност, усеща успеха и победата. Вдъхновявайки се от постигнатото, постепенно увеличава минутните занимания с пет-, десетминутни и т.н. И така неусетно достига до половинчасови тренировки. Прогресът е налице!

Кайдзен се заражда в Япония

Самата дума е съставена от две други: „кай“ (промяна) и „дзен“ (мъдрост). Авторът на концепцията е Масааки Имай. Той смята, че кайдзен е истинска философия, която може да бъде еднакво успешно приложена и в бизнеса, и в личния живот.

На хората от западната култура японската методика може да изглежда неефективна. Причината е, че на Запад битува мнението, че без големи усилия не могат да бъдат постигнати добри резултати. Но мащабните програми, отнемащи много сили, могат да сломят човека, ако нямат резултат. Докато принципът кайдзен е подходящ за всички и може да се приложи във всички сфери от живота. Японците например използват стратегията за постепенно и постоянно подобряване в сферата на мениджмънта.

Остава само да установите какви са вашите потребности и да започнете да прилагате методиката кайдзен на практика.

Leave a Reply

%d bloggers like this: