Press "Enter" to skip to content

Молитвените думи на китаец остават следи

Китайски монах успява да остави следа на този свят в буквалния смисъл на думата: той се моли толкова усърдно, че стъпалата му оставят отпечатък в пода

монах

70-годишният Хуа Чи постоянно изпълнява рутинни действия: всеки ден преди изгрев той изкачва стъпалата на храма на манастирското градче Тонгрен, провинция Цинхай, и коленичи за молитва. На младини докосвал с чело пода от 2000 до 3000 пъти на ден, но сега е намалил тази норма до 1000 поклона.

Тъй като благочестивият монах се моли на едно и също място в продължение на 20 години, в дървесината на пода са се образували трисантиметрови отпечатъци от босите му стъпала. Хуа обаче не се ограничава само с поклоните – след края на този ритуал той прави обиколка на храма.

Китаецът споделя, че започнал тази церемония без някаква конкретна цел, но с времето тя се превърнала за него в ритуал за самоспасение. 70-годишният китаец се надява, че вярата и постоянното му молитвено усърдие ще му помогнат безпрепятствено да премине в отвъдното.

Неговата преданост на вярата е източник на вдъхновение за младите монаси, изучаващи будистките писания в най-стария манастир. Един от най-ревностните му последователи е 29-годишният Дженден Дари, който се удивлява на решимостта на възрастния монах и смята да продължи традицията му с отпечатването на стъпалата.

Leave a Reply

%d bloggers like this: