Press "Enter" to skip to content

Нарцисът е символ на изключителна любов

Малцина остават равнодушни пред красотата на нарциса

Той цъфти през март, април и началото на май. Има силен, малко остър мирис. Не бива да се поставят големи букети от нарциси в затворени помещения, тъй като ароматът им може да предизвика световъртеж. Има теория, според която името на цветето произлиза от гръцката дума „наркао“, която означава „омайващ, упойващ“.

Нежният му цвят винаги е леко наклонен надолу и когато расте край вода, създава впечатление, че се любува на своето отражение. Според древногръцката легенда красивият юноша Нарцис бил толкова суетен, че отблъснал любовта на нимфата, а тя го проклела чувствата му никога да не получат взаимност. Веднъж Нарцис се навел над бистър ручей да пийне вода, видял се в него и се влюбил в отражението си. Напразно се опитвал да го прегърне и ден след ден се топял от несподелена любов, докато не изчезнал напълно. На мястото му разцъфнало бяло цвете със студена красота. Оттогава митичните богини на възмездието украсяват главите си с нарциси.

Различните народи в различни времена създали и други легенди за него. Персийският цар Кир го наричал „създание на красотата“. Древните римляни посрещали победителите в битките с жълти нарциси. Изображение на цветето често се среща по стените на домовете в Помпей. Китайците задължително украсяват с него къщите си по време на новогодишните празненства.

В Западна Европа нарцисът е пренесен от Константинопол през 1570 г. като подарък за един английски лорд. В началото бил отглеждан само в неговите градини, но си спечелил толкова много почитатели, че скоро било създадено градинарско общество на любителите на нарцисите. Те размножили цветето из целия остров. В Прусия нарцисът е символ на любовта и щастливия брак. Когато невестата напускала бащиния дом, тя отнасяла нарцис в саксия и грижливо го отглеждала в новата си къща, защото вярвала, че от него зависи щастието на младото семейство. В Швейцария имат празник на нарциса, който се чества в първия неделен ден на май. Тогава вратите на всички сгради се украсяват с цветни венци и гирлянди.

На езика на цветята жълтият нарцис означава: „Ти си слънцето, което осветява живота ми.“ Белият е знак за внимание и за смирение. Той изпраща посланието: “ Остани, каквато си, слънцето свети по-ярко, когато сме заедно, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: