Press "Enter" to skip to content

Не прикривайте депресията!

Според статистиката всеки двадесети човек се сблъсква с депресията, но мнозина живеят с нея, без да подозират и без да имат поставена диагноза. Това удължава периода за възстановяване.

В обществото ни думата „депресия“ действа отблъскващо и малко хора се осмеляват да споделят своите проблеми от страх да не бъдат отхвърлени от околните. Според изследователите от компанията Mind, всеки пети губи работата си, след като е признал пред работодателите си, че има психичен проблем, пише вестник „Всичко за семейството“.

Отпадналост и апатия към живота са типични за заболяването. Пациентите страдат от безсъние, но дори и да спят, не се чувстват бодри и отпочинали. Усещат слабост, липсва им апетит, желанието за работа отслабва, не виждат пред себе си перспектива, измъчват ги въпроси за смисъла на живота.

Друга разновидност на депресията е маскирана под формата на терапевтични или неврологични проблеми с различни неприятни усещания в тялото. Например човек се оплаква от главоболие или от болки в гърба. Опитният невролог обаче веднага разбира къде е проблемът и при диагноза радикулит предписва и антидепресант.

Има и тест, с който може да се различи депресивната болка. Такива болни се чувстват по-зле сутрин, отколкото вечер или пък обратното.

Скритата депресия се отразява зле и на външния вид. Никаква козметика не може да освежи кожата на лицето и да и придаде здрав вид. Заради продължителното потиснато състояние може да се появи косопад, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: