Press "Enter" to skip to content

Обичайте себе си! Никой друг, освен вас, не може да го направи по-добре!

Помнете, че няма по-важен човек от вас самите!

Пътят към новата ни осъзнатост преминава през изграждане на съзнателно и любящо отношение към нас самите. Колко сурови сте към себе си? В момента, когато започнете да се отнасяте към себе си с доброта и спрете да се самосъжалявате, вие правите решителна крачка по пътя към постигането на мир в нашия невротизиран свят. Задайте си следните въпроси:

Критикувам ли се, че изпитвам ирационални и неуместни емоции?

Убеждавам ли се, че не трябва да изпитвам чувствата, които изпитвам?

Вярвам ли, че някои от мислите ми са неправилни или лоши?

Оценявам ли мислите си като добри и лоши?

Казвам ли си, че не трябва да мисля това, което мисля?

Смятам ли, че някои от емоциите ми са лоши или неуместни?

Ако сте отговорили категорично с „Да“ на повече от един или два въпроса, вие сте прекалено сурови към себе си. Не се упреквайте за това. Целта на този тест е да разберете, че трябва да бъдете добри със себе си, а не да се наказвате с поредните негативни самооценки. Помогнете си по един от двата начина:

Емпатията помага да бъдете добри със себе си. Припомнете си кога за последно сте направили добро на друг. Как сте се почувствали, „чуйте“ благодарствените му думи отново. Потърсете начин пак да направите добрина.

Накарайте се да мислите за момент от живота си, който не е бил толкова напрегнат. Спомнете си как сте се чувствали, какво сте правили с най-малките подробности. Повторете модела още на другия ден, пише вестник „Всичко за дома“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: