Press "Enter" to skip to content

Още 5 основни принципа на индийската кухня

Индийската кухня може да бъде лесно разпозната заради многообразието от подправки, които се използват в нея

индийска кухня Това са още 5 основни правила, които трябва да имате предвид, когато готвите нещо индийско, или ако решите да посетите индийски ресторант. Добре е да ги знаете, дори и само от обща култура.

1. За жегите е райта. Тя е нещо като нашенската салата “ Снежанка“, като в основата й са кисело мляко и краставици.

2. На север: мюсюлмански повеи. Монголите, които през XVII в. завладяват почти цяла днешна Индия, оставят най-силен отпечатък върху кухнята в северната част на страната. Там се хапват кебапи и пиле тадури с изобилие от подправки.

3. На юг: огън в чинията. Тамилите, които населяват южната част на Индия, залагат предимно на пикантни ястия. Комбинирането им с ориз донякъде притъпява твърде силния им вкус. Сервират се върху бананови листа или върху тхали – поднос от неръждаем метал.

4. Навсякъде: колонизаторско влияние. Великите мореплаватели, които в миналото кръстосвали океаните, са внесли в Индия типичните за Америка картофи, царевица и домати, които днес са неразделна част от голяма част от тамошните ястия. Единствено в провинциите, в които някога са живеели французи и португалци, са търсени телешкото и свинското.

5. Без алкохол. Когато се хранят, индийците пият само вода. През останалото време утоляват жаждата си с ласи (айрян с подправки), нимбу пани (лимонова напитка), чай с мляко, мед и подправки (и на индийски, и на български думата „чай“ идва от китайски). Алкохол се пие само в изключителни случаи.

Leave a Reply

%d bloggers like this: