Press "Enter" to skip to content

Палавите деца са по-щастливи, според източната медицина

Доказано е, че хлапетата, които са по-палави като малки ще бъдат щастливи възрастни

И не само това. Те ще се развиват много по-успешно от своите връстници. Кротките деца не винаги имат шанса да напредват в този живот. Изводите са дело на учените от университета Дикин в Австралия.

Изследователите са установили тясна връзка между това, доколко динамичен и палав е бил човек в детството си, и вероятността да развие депресия като възрастен. Оказва се, че ако сме пасивни и инертни в детска възраст, вероятността да изпаднем в депресивни състояния, когато пораснем, е с 35% по-висока, отколкото ако сме расли щури и буйни малчугани.

Професор Фелиция Джака обяснява този феномен с факта, че физическата активност в детството е важна предпоставка за умственото развитие на възрастния човек. Активното спортуване, лудориите, помагат на децата не само да си изработят много полезни навици за справяне със стреса, но и по-лесно да се интегрират в обществото. Неслучайно учените свързват пасивността в детството с по-трудното приспособяване и създаване на социални контакти в активна възраст.

Подобни са схващанията и на древноиндийските лечители, които наблюдавали развитието на децата сред родители, които не обръщали особено внимание на тяхното поведение или поне не се вманиачавали.

Leave a Reply

%d bloggers like this: