Press "Enter" to skip to content

Рейки – изцелението идва след като повярваш

Рейки е един от най-древните методи на практическо лечителство, възроден през XIX в. от японския свещеник д-р Микао Усуи

рейки В японския език тази двойка йероглифи се превежда по следния начин: „рей“ – дух, Абсолют, Космос или Бог; „ки“ – дихание, енергия или лъчи.Това, което д-р Усуи нарича „ки“, китайците наричат „ши“, индусите – „прана“, Хипократ – лечебна сила на природата, а при християните е известно под понятието Свети дух. Т.е. Рейки е „жизнена универсална енергия“. Самият Микао Усуи, отговаряйки на въпроса какво представлява Усуи рейки, на първо място обръща внимание, че става дума за духовен метод на лечителство.

Същността на Усуи рейки е в това, че човекът се превръща в междинно звено между животворящата единна сила – Абсолюта, и болния, пропускайки енергията през себе си и предавайки я на болния. Човекът-лечител, умеещ да го прави, никога не се изтощава и колкото повече лекува, толкова по-концентрира-на става енергията.

За получаването и предаването на рейки не се изискват никакви допълнителни прибори или спомагателни средства – достатъчни са само ръцете на лечителя. Тази енергия е бездънна, невидима и непостижима за човека; тя организира енергетичното му поле, хармонизира го на емоционално, ментално и духовно ниво. Затова я наричат още цялостна система за естествено изцеление.

Най-забележителният лечител чрез метода на полагането на ръце е бил Иисус. Той изцелявал от паралич, слепота, треска, проказа, обсебване и т.н. Ранните последователи на учението на Иисус образували няколко групи. Една от тях била групата на гностиците. Гностиците (т.е. тези, които знаят) смятали, че притежават тайно знание, предадено им от Иисус и неговите апостоли.

Да си припомним обаче какво правим, когато нещо ни заболи – поставяме ръка на това място. Следователно в генетичната памет на човека се е запазило знанието, че трябва да се лекуваме с ръце – фактически това се прави в системата рейки.

Хората от различни, вероизповедания могат да получават рейки. За славянските народи е много близко християнското разбиране на рейки. Но като система за естествено изцеление не противоречи на която и да е религия и самата всъщност не е религия. Рейки учи на любов, из-целява с любов, съзидава любов. Тя е път за усъвършенстване на човека. Той трябва да направи своя избор, сам да гради съдбата си. Да направи своя избор между две крайности: или пълно безразличие към живота на безкрайната Вселена и да насочи целия си интерес към задоволяване на битовите си потребности, или живот в пълно съгласие с безкрайната Вселена, в съгласие със самия себе си, със своя живот.

Leave a Reply

%d bloggers like this: