Press "Enter" to skip to content

Тайните на Аюрведа: сусамовото масло е универсален лечител!

Как древната наука за живота и лечението, датираща отпреди повече от пет хилядолетия – Аюрведа използва сусамовото масло

Аюрведа нарича сусамовото масло едно от най-добрите масла в лечението на много заболявания.

В източната медицина сусамовото масло е изключително популярно. Използвали са го не само в медицината, но и в бита. С него са смазвали механизмите на най-ръждивите ключалки и най-скърцащите панти на вратите, след което първите се отваряха широко, а вторите пееха небесни песни, вместо да издават неприятно скърцане.

След това древните лечители започнали да използват сусамовото масло и вътрешно – за храна. А външно красивите азиатки омекотявали кожата на лицето и тялото си, без никакви SPA-салони, отваряйки широко вратите към света на красотата и здравето.

Как се използва сусамовото масло за красота и здраве

Сусамовото масло е богато на полезни вещества – магнезий, желязо, мед, цинк, калций и витамини А, Е и В6. Благодарение на този богат състав, то ефективно подобрява метаболизма на мазнините, лошото кръвообращение и храносмилателните процеси в тялото. Освен това укрепва имунната система и има забележим подмладяващ ефект. Благодарение на високото съдържание на полиненаситени мастни киселини, кръвното налягане се нормализира. Сусамовото масло съдържа вещества, които имат антидепресантни свойства, заради което редовната му употреба подобрява настроението и благосъстоянието. Човек става жизнен и енергичен и се подобрява неговото желание за по-интензивен живот и работа.

Не трябва да се използвате сусамово масло в големи количества. Достатъчно е да въведете от една четвърт до цяла чаена лъжичка в диетата, като го добавите към салати, зеленчуци и гарнитури, особено зърнени храни. Опитайте се да го прилагате в „жива“ форма, без да го нагрявате много и да не го използвате за пържене. След месец ще почувствате подобрение в благосъстоянието, прилив на енергия и жизненост.

Лечение на болни стави

Смята се, че сусамовото масло подхранва и смазва ставата поради способността си да прониква дълбоко в тъканите.

Намажете с малко топло масло мястото около ставата, самата става и оставете за 20 мин. След това избършете с влажна кърпа. Повтаряйте 2-3 пъти седмично.

Запек и лениви черва

При запек можете да приемате сусамово масло (една чаена лъжичка) като леко слабително средство.

При косопад и отслабени връхчета на косата

Слабата коса и ноктите могат да се „хранят“ със сусамово масло, тъй като то съдържа огромно количество калций и други вещества. Може да вземете четвърт чаена лъжичка вътрешно сутрин и вечер, а може и да намажете ноктите и корените на косата. Сусамовото масло се нанася топло като маслена маска за коса. Държи се в продължение на 2 часа, като не забравяте да покриете главата си с шапка и плътна кърпа. Освен това е препоръчително леко да масажирате главата си. Правейки редовни маслени маски за коса, можете да постигнете естествен блясък на косъма, укрепване на косата и силен растеж.

Водата за уста със сусамово масло намалява бактериите, причиняващи заболяване на венците

Високото съдържание на калций укрепва зъбите и помага за предотвратяване на кариес и пародонтоза. Ако ежедневно изплаквате устата си със сусамово масло, може да предотвратите заболявания не само на устната кухина, но и на носа, ларинкса и ушите.

Гаргарата със сусамово масло е отлично средство за лечение и профилактика. Ежедневно след измиване на зъбите правете следното: сложете една супена лъжица затоплено, приятно на допир масло в устата и жабуркайте в продължение на 2-3 минути, след което изплакнете устата с леко подсолена вода.

Източник: ayzdorov.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: