Press "Enter" to skip to content

Ти не си чак толкова голям карък, за колкото се мислиш

Вярата не струва нищо, ако не започва от тази в собствените сили и способности

вяра

Постоянно слушаме, че трябва да повишавате самооценката си, да обичате себе си, да се радвате на света. Това е едновременно лесно и трудно. Лесно – защото прави живота ни по-приятен. Но е трудно, понеже всеки от нас е изпитвал неудовлетворение, гняв, недоволство към собствената си личност. Психолозите съветват, че ако искаме да се избавим от чувството за непълноценност, трябва да променим цялостното си отношение кът живота. Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат.

Не се стремете във всичко и на всяка цена да постигнете съвършенство. Научете се да виждате малките ползи и да крачите с малки стъпки. Не очаквайте, че всичко ще ви се получава безупречно още от първия път. Да действате правилно, не е най-важното. Главното е да действате. Най-прекият път към провала минава през разочарованието от неуспехите. Приемайте грешките като подаръци в нетрадиционна опаковка, учете се от тях, измисляйте нови начини 3а преодоляване на кризите.

Не приемайте твърде сериозно конкуренцията. Стремежът да бъдат винаги и на всяка цена първи е погубил много „сребърни“ медалисти. Ако се научите да се радвате на всеки свой успех, дори и когато някой е по-добър от вас, ще заживеете в мир и съгласие със себе си и с плодовете на своите усилия. Не поставяйте живота си в зависимост от чуждото мнение. Ако за поддържане на самооценката се нуждаете от признание, рано или късно ще се окажете в пълно подчинение на другите. И ще се измъчвате от съмнения, когато потокът от похвали секне.

Не позволявайте една част от живота ви да погълне всички останали. Когато себеуважението ви болезнено зависи от успеха в една област (например професионалната), всичко останало постепенно ще изгуби смисъл и привлекателност.

Помнете, че вашата лична ценност не е сума от успехите и неуспехите. Вместо това се опитайте да се приемете каквито сте, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: