Press "Enter" to skip to content

Чудото Ангкор Ват

Размерите му са 1024 на 802 метра, заобиколен е със 190-метров ров, пълен с вода

 

Ангкор Ват

Височината на стените му достига 4,5 метра. Това уникално във всякакъв смисъл съоръжение се намира в непроходимите джунгли на съвременна Камбоджа и се казва Ангкор Ват. Едни го наричат храм, други – град на храмове. Това е едно от малкото съоръжения в света, които са се оказали върху държавен флаг. От средата на XIX век Ангкор Ват е поставен на знамето на Камбоджа. Днес изображението му е толкова популярно, че се е прехвърлило и върху дрехите.

Ангкор Ват крие много загадки. Първата от тях е свързана с името на архитекта му. За него не се споменава в официалните документи. Самите камбоджанци казват, че някога храмът се явил на принц
Пра, когото боговете изпратили на земята. Именно той предал своите знания на кхмерския цар Суряварман Втори, а той, на свой ред, заповядал да бъде построен величественият храмов комплекс, който от няколко столетия поразява с великолепието си туристи от цял свят.

Местните жители твърдят, че веднъж годишно, когато слънцето заеме най-ниското положение над хоризонта (през декември) върху Ангкор Ват се спуска духът на принц Пра, който носи от небесата в сърцето си изображението на Ангкор. В този ден храмовият комплекс сякаш се преобразява. Слънчевата светлина прониква през короните на дърветата и облива стените и кулите на съоръженията, подчертавайки всеки детайл.

Самото оформление на Ангкор Ват има класически камбоджански изглежд, но в същото време поразява с изтънчеността на това гигантско съоръжение. Храмът-планина сякаш израства заедно с дърветата и се извисява над земята, стараейки се да достигне небето.

Сред камбоджанците битува мнението, че външният вид на Ангкор точно повтаря чертозите на свещена крава, живееща на небесата. Именно затова неофициалната покровителка на храма от света на фауната е крава или биволица, с чието мляко можете да напръскате ръцете си пред входа на комплекса- тогава жизнената енергия влиза в тялото на човека и му помага да се избави от заболявания…

Leave a Reply

%d bloggers like this: