Press "Enter" to skip to content

Шахмат – интелектуалното предизвикателство от Изтока

Произход на играта и названието й

Прародителка на шахмата е древноиндийската игра „чатуранга“, която била популярна през VI в. В превод от санскрит „чатуранга“ означава „4 подразделения на войската“ (пехота, конница, слонове и колесници, чиято роля в шаха изпълняват пешките, конете, офицерите и топовете). Навлизайки в Персия през VII в., играта получава ново название – „шатрандж“. Съвременното си име шахматът получава именно там: когато играчът атакувал царя, той произнасял „шах“ („крал“ на персийски) и „шах мат“ („кралят умря“ в превод от персийски). „

„Непостоянството“ на царицата

Царицата е най-непостоянният характер. Тази шахматна фигура се променяла най-много през цялата история на играта. Първоначално царицата била съветник на краля (министър-председател), но впоследствие се превърнала в най-силната шахматна фигура. Отначало можела да се движи по диагоналите само по едно квадратче, после -с две, а след това още по-далече – като кон. С времето царицата започва да се движи по хоризонтала, по вертикала и по диагоналите.

Уникалният шахматен автомат на Кемпелен

През 1770 г. австрийският изобретател от унгарски произход Волфганг фон Кемпелен създал шахматен автомат, представляващ човешка фигура в цял ръст, облечена в турски дрехи, която седяла на голяма дървена маса. Безметежно пушейки лула и придвижвайки фигурите по полето с механична ръка, „турчинът“ играел на шах с всички желаещи, печелейки от Наполеон Бонапарт, Бенджамин Франклин и други знаменитости.

Загадката на умната машина била разгадана години по-късно: в шахматния автомат се криел човек, който движел манекена и в действителност играел, а когато машината и сложните й механизми били демонстрирани пред публика, той се скривал, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: