Press "Enter" to skip to content

3 чувства, които разболяват

Според китайската медицина чувствата могат да разболяват

ГНЯВ

Прекаленото негодуване може да предизвика нарушение на изчистващата функция на черния дроб. Ци взема връх, като кръвта започва да я следва и запушва отворите, служещи за изчистване, което предизвиква припадък. По своята природа гневът е причина за нарастването на ци, което води до зачервяване на лицето и очите, главоболия, световъртеж, предизвикани от усилването на огъня в черния дроб. Гневът може да способства също ци да „атакува“ далака, водейки до липса на апетит и разстройство на стомаха. Трябва да се избягва употребата на кафе при лечение на гнева, свързан с черния дроб, тъй като кафето значително усилва състоянието.

РАДОСТ

При прекалена радост и смях ци в сърцето бавно се разсейва, психиката не може да се концентрира, затова се казва, че радостта е забавяне на ци. Емоцията на радостта е свързана със сърцето. Разстройствата, свързани с тази емоция, не са обусловени от истинско щастие. По-скоро дисбалансът възниква от прекалено силното вълнение или от внезапната хубава новина, което води до нарушаване на системите.

Независимо че бракът или издигането в службата са радостно събитие, те също са източник на стрес Човек, който постоянно е заобиколен от празници и купони, в крайна сметка може да се сдобие с дисбаланс в сърцето, с тревога и безсъние. Могат да се появят емоционални разстройства, тъй като сърцето е вместилище на духа (Шен). Изразеното нарушение на сърдечния Шен може да се прояви в радостно бърборене или избухвания в смях. Това е резултат от неспособността на сърцето да осигури място за стабилен отдих на духа.

СКРЪБ

Прекалената скръб води до потиснатост на волята, ци в белите дробове се опустошава, затова скръбта е разхищение на ци. Мъката влияе на белите дробове, като води до умора, задух, плач или депресия. Лечението на това заболяване включва иглотерапия в точките на меридианите на белите дробове и бъбреците. Често се използват билкови формули, което тонизира ниската ци в белите дробове, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: