Press "Enter" to skip to content

Знаете ли целебните свойства на овчата кожа

Овча кожа при пневмония и за недоносени бебета

Отдавна е известно, че овчата кожа притежава уникални целебни свойства. В нея се съдържа ланолин, който има противовъзпалително, противобактериално и противоалергично действие.

Кожата се използва при болни от бронхопневмония – пациентите се увиват с нея като грейка и тя действа по-ефикасно от загряващите разтривки.

Друго уникално свойство на овчата кожа е способността й да поглъща влагата в количество, равно на 33% от собственото й тегло, и едновременно с това да я изпарява. В процеса на влагообмена тя отделя топлина, която подобрява циркулацията на кръвта, а тялото остава сухо и топло. За сравнение, дрехите от чист памук поглъщат само 8% от влагата. Изкуствените влакна въобще не поглъщат и не изпаряват влагата, пише вестник „Всичко за семейството“.

В миналото са я използвали за увиване на недоносени и хилави деца, които трудно наддават. Установено е, че когато бебетата се отглеждат увити в овча кожа, се развиват по-бързо, по-здрави са, телцата им са затоплени равномерно и боледуват по-рядко от бактериални и вирусни инфекции.

Ако кърмачето е неспокойно и плаче, поставете на корема му парче овча кожа или чиста овча вълна за едно денонощие. Тя ще го сгрее, ще подобри кръвообращението му, ще отнеме евентуална болка и детето ще заспи успокоено, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: