Press "Enter" to skip to content

Кои са 10-те принципа на тайландската кухня?

Почти непознатата доскоро тайландска кухня жъне все по-големи успехи по света благодарение на ресторантите, които никнат като гъби из всички континенти

нудълс
Вече има такива и в България. Характерно за жителите на Югоизточна Азия е влечението към силно пикантните и пържени храни, обилното използване на джинджифил, кокосов орех, куркума, къри, мента, лимонена трева, кориандър и червен босилек. На юг блюдата са толкова лютиви, че е почти невъзможно за европеец да се докосне до тях. В; централната част на страната на почит е пилешкото. На север обожават оризовите спагети нудълс. На североизток се сервират най-вече екзотични блюда като салатата от папая и люти чушки сом там. На тайландците ножове не им трябват, защото всичко е предварително нарязано на парчета. Те умело боравят с пръчици, но ги използват само за нудълс.

Тайландската кухня отговаря на 10 основни принципа.

1. Ориз, ориз и пак ориз. Също като китайците, тайландците заместват с него хляба и останалите тестени изделия. Обичат го както бял и стегнат, така и жасминов. Може дори да е сладък. Правят го на каша, подправена с манго и кокосов орех. На почит е и кхао пат – пържен ориз с яйца, зеленчуци, морски дарове, краставица и лайм.

2. Смесване на вкусове. В някои ястия месото се комбинира с морски дарове, като най-популярно е пърженото телешко със сос от миди и лук. Салатата от папая пък се залива с рибен сос. Любими са и сладко-киселите лакомства.

3. Всичко се яде заедно. Няма първо, второ и трето. Всеки хапва по малко от всичко, а на масата обикновено има по 5 ястия.

4. Екзотични меса. Тайландците най-много обичат пилешко и патешко. Нямат обаче нищо против да опитат и месо от жаба, крокодил, акула.

5. Морски дарове за здраве. Тайланд има огромна брегова линия, затова е логично в страната често да се хапват риби, раци, скариди, калмари. Те не се пържат, а се приготвят чрез варене, на пара или на плоча.

6. Нудълс. Когато не хапват ориз, азиатците гарнират ястията си с тях. Много обичат пат тай – пържени нудълс в сос от скариди, фъстъци, соеви кълнове и зелен лук.

7. Топли супи. Те могат да се приготвят от всичко – месо, риба, морски дарове, зеленчуци, билки, както и от причудливи комбинации между всички тези компоненти.

8. Изобилие от сосове. Характерно е щедрото използване на подправки с антиоксидантни свойства. Любими са джинджифилът и галангалът, който прилича на свита в юмрук ръка с големи нокти.

9. Плодовете като произведение на изкуството. Тайландците избягват сладките тестени десерти и предпочитат свежите екзотични плодове. Сервират ги, нарязани като животни, звезди, скъпоценни камъни. Любим е тамариндът, който се използва за добавяне на кисела жилка.

10. Снимките са задължителни. Младите тайландци прекарват огромна част от времето си в социалните мрежи. Създали са традицията да пускат по стените си снимки на повечето ястия, които сами са сготвили или са поръчали в ресторанти.

Leave a Reply

%d bloggers like this: