Press "Enter" to skip to content

Възпитанието на добрите деца става с повече поощрения и по-малко похвали

Както е известно, добрата дума железни врата отваря

 

дете

Но страхувайки се да не разглезят децата си, много родители рядко ги хвалят. Трябва ли да се поощрява детето и как? Защо всички възрастни правят една и съща грешка – възприемат доброто поведение на децата и хубавите оценки като нещо подразбиращо се от само себе си, а пропуските и грешките отбелязват и критикуват?

НЕ ПЕСТЕТЕ ПОХВАЛИТЕ

Страхът да не прехвалят чедото си, да не го разглезят с нежността и с комплиментите си възниква у родители, които в детството си не са получавали достатъчно топлота и внимание. И ако не се промени нещо, поколения наред вашите деца и внуци ще живеят лишени от нежност и топлота. Обикновено в такива „сдържани“ условия от децата израстват сериозни и целеустремени възрастни, които не си позволяват (и дори не умеят) да получават удоволствие от живота без особена причина. Такива хора не могат да се радват на дребните и обикновени неща: на слънчевия ден, на вкусния сладкиш, на малките знаци на внимание, техните положителни емоции като че ли са блокирани.

КОГА ПОХВАЛАТА МОЖЕ ДА НАВРЕДИ

Това може да стане, ако отбелязвайки успехите и положителните качества на своето дете, в същото време го противопоставяте на другите -например „Колко си сериозен, а не като твоите приятели (твоя брат)“. Не го правете, защото изразеното по този начин одобрение формира в характера на детето такива черти като демонстративност и снобизъм.

С постоянното си възхищение от своето дете родителите могат да му окажат мечешка услуга. Рано или късно вашият син или дъщеря ще се сблъскат с реалния свят и могат силно да се разочароват.

Когато похвалите заливат чедото ви със или без причина, значимостта и важността на комплиментите и на думите на обич се. обезценява. На детето може да му омръзнат добрите думи и да се опита да направи всичко наопаки. Резултатите от проведени изследвания показват, че децата в детската градина и в долните класове се ориентират в постъпките си повече от реакцията на възрастните, отколкото от собствените си представи за морални норми и ценности. Именно затова похвалата оказва силно въздействие върху тяхното възпитание. Одобрението буквално окриля малкия човек. Детето, което чуе добри думи по свой адрес, ще се постарае следващия път отново да постъпи правилно, за да получи поощрение.

Leave a Reply

%d bloggers like this: