Press "Enter" to skip to content

Ерготропни и трофотропни храни: най-ефективният начин за отслабване

Хранителните продукти могат да бъдат класифицирани въз основа на масата. Какви храни са добри за отслабване?

Когато става въпрос за сваляне на излишните килограми, най-важното е тяхното калорично съдържание. Но не само това: начинът, по който различните храни влияят върху регулирането на метаболизма, също е от известно значение.

Тези, които ускоряват метаболизма, могат да се считат за здравословни храни за отслабване. Тези, които го забавят, са безинтересни или дори противоречат на нашите цели.

Има три групи продукти: ерготропни, трофотропни и неутрални.

Продуктите, които повишават енергоемкостта и скоростта на метаболизма, се наричат ​​ерготропни (на гръцки ergon – работа). Хората, чиято диета е доминирана от ястия от такива енергийни блюда, са весели, имат висока жизненост и ясно мислене.

Продуктите, които понижават скоростта на метаболизма, се наричат ​​трофотропни (на гръцки trophe – храна, хранене). Хората, чието меню включва много трофотропни храни, често са сънливи и летаргични. Понякога казват за такива хора, че имат „ниска енергия“.

Има и група продукти с неутрално действие.

Малко по-подробно: какви храни и защо

Различните хранителни продукти влияят по различен начин на двата основни процеса на обмяна на вещества и енергии

Едни стимулират изработването на енергия и повишават жизнения тонус, другите стимулират възстановително-строителните процеси. Продуктите от първия вид се наричат ерготропни, а от втория – трофотропни.

Действието и на двата вида засяга регулаторните нервни центрове, разположени в т.нар. хипоталамус.
Ерготропни са продуктите, активиращи центровете на хипоталамуса, отговорни за изработването на енергията, необходима за бодърстването.

Трофотропни са продуктите, активиращи регулаторните центрове, отговарящи за протичането на възстановително-строителните процеси.

Избор на хранителни продукти за отслабване

Изразено ерготропни са извара, немазни сирена, постна риба, кафе, какао (шоколад), чай, чесън, пипер, пшеница. (Забележка: много продукти, богати на белтъчини, са явно ерготропни, но това не означава, че трябва да се употребяват през деня.)

Повече или по-малко неутрални са говеждо, овнешко, соя и соеви продукти, тестени и макаронени изделия, плодове. Хлебните храни са неутрални само ако са приготвени без добавяне на яйца, мляко и мая. В противен случай те притежават изразено трофотропно действие.

Храни, които пречат на отслабването

Изразено трофотропни са: яйца, мляко, свинско (особено сланина), месо от кокошки и пуйки, повечето зеленчуци, печивата с мая; напитките, приготвени с използването на малц или мая. Особено силно трофотропно действие притежават доматите и картофите.

Когато се комбинират ерготропни и трофотропни храни, те до известна степен се „неутрализират” взаимно. Ето защо, с помощта на извара, чесън, черен пипер, можете леко да подобрите зеленчуковите ястия и да ги направите подходящи за консумация през деня.

За да отслабнете, трябва да ядете ерготропни храни и да избягвате трофотропните.

Как трябва да се храните, ако решите да отслабнете?

Трябва да се ядат предимно ерготропни храни, благоприятни за отслабване, с добавяне на неутрални. В този случай трябва да запомните следното:

  • Ерготропиците и трофотропиците до известна степен се „неутрализират“ взаимно. Ето защо, ако не можете без картофи и пъпеш, добавете неутрализатор от списъка на ерготропните храни към храната си. Прокарайте храната с кефир, разнообразете вкуса с подправки.
  • Ако не можете да откажете трофотропните храни, изберете поне такива, които да са нискокалорични. Това е приоритет.

Източник: volshebnaya-eda.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: