Press "Enter" to skip to content

Жените в Япония не обичат да чистят домовете си

Защо жените в Япония не обръщат чак толкова голямо внимание на почистването на домовете – отговорът на този въпрос определено ще предизвика у вас учудване и изненада

Оказва се, че домакините в Япония имат достатъчно причини да отложат почистването или изобщо да забравят за тази задача.

Ако срещнете типична японка на улицата, тогава ще бъде изключително трудно да направите лошо заключение за нея от първото впечатление, което създава. Жените в Страната на изгряващото слънце винаги изглеждат спретнати. Те се грижат за себе си – дори не изхвърлят боклука и не поливат цветята в къщата без грим и красива прическа.

Факт е, че японките купуват скъпа козметика за себе си. Всички рафтове в банята са пълни с различни продукти – за кожата на лицето и тялото, както и за косата. Изглежда, че ако се грижат за себе си толкова внимателно, тогава в дома им трябва да цари абсолютна хармония – дзен и чистота. Това обаче не винаги е така. Защо?

Все им е тая…

Много японски жени не работят и са загрижени единствено за себе си, семейството си и отглеждането на децата. Жената се събужда, привежда се в ред, води децата на училище или детска градина. След това е напълно възможно да се погрижи и за къщата, но не – или не чисти, или чисти, но през пръсти. Какво прави една японка в свободното си време?

Грижи се за себе си, посещава различни курсове – йога, танци, музика и други, които я интересуват, най-често творчески. Така японките развиват и помпат своята женственост, а вечер се срещат с мъжете си у дома вдъхновени и обновени.

И на никой не му пука, че торбите с боклук се търкалят по пода, а неизмитите чинии са в мивката – важното е жената да е щастлива.

А какво става вкъщи?

Докато японките се грижат за себе си, няма кой да се грижи за къщата им. Само богатите семейства могат да си позволят да наемат гувернантки. Останалите просто не обръщат внимание на онова, което се случва в дома им – дрехи, разпръснати по пода, смесени с остатъци от храна, торби за боклук, мръсотия. Понякога се стига и до пълна антихигиена.

Имаше дори история, разпространена в социалните мрежи, как една японка била поканена от приятелка да я посети

Тя забелязала, че на компютърния ѝ стол има засъхнали петна от кръв. Когато попитала какво се е случило, жената дала странен отговор – не искала да се откъсне от играта в момента, в който била в критичните дни. Случило се така, че изцапала стола, а след това просто я домързяло да почисти.

Между другото, в Япония има специален подход към този въпрос. Ако една жена е неразположена, тя може да получи отпуск от работа, който се нарича seiri kyuka. Не винаги се заплаща – всичко зависи от работодателя, но малко хора се интересуват от това.

Естествено, ако през нормалното време японките не са готови да се посветят на почистването на къщата, тогава те определено няма да направят това докато са неразположени. Ясно е, че има изключения от правилото и не всички жени в тази страна са мундарки, но действително мързеланите, които нямат намерение да чистят у дома преобладават.

Източник: woman.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: