Press "Enter" to skip to content

Защита срещу инфаркт и инсулт: Японци обясняват ползите от ежедневните вани

Хората над 65 години имат полза от ежедневното къпане

Това заключение е направено от японски учени. Честите бани им позволяват да останат здрави по-дълго.

Новото изследване се обсъжда активно от японската преса. Вестник Nihon Keizai публикува съвети от професор Шиня Хаясака (Shinya Hayasaka) от Токийския градски университет, който проведе това проучване.

Японският опит ще ни бъде полезен и на нас

Професор Шиня Хаясака

Традиционно вярваме, че възрастните хора не трябва да се къпят често, тъй като могат да претоварят сърдечно-съдовата система. Изследванията на професор Хаясака, напротив, говорят за полезността на ежедневните бани. Под негово ръководство в продължение на три години са наблюдавани 14 000 души на 65 и повече години. Тези, които се къпят всеки ден, са имали 29% по-нисък риск от загуба на способността да се грижат за себе си (ключов показател за здравето на възрастните хора), в сравнение с тези, които се къпят не повече от два пъти седмично.

Баните са полезни и при по-младата възрастова група от 40 до 50 години, твърдят учените.

Тяхното проучване показва, че ежедневното вземане на вана намалява риска от инсулти и миокардни инфаркти.

Три полезни механизма

Професор Хаясака идентифицира три полезни механизма, които влияят на тялото при къпане: топлина, плаваемост и водно налягане.

Най-важният от тях е топлинният ефект. Разширяването на кръвоносните съдове подобрява притока на кръв, ускорява метаболизма и облекчава умората. Това намалява кръвното налягане и стреса върху сърцето. Стимулира се така наречената парасимпатикова нервна система, което води до релаксиращ ефект. Равномерната топлина повишава активността на имунните клетки и подобрява имунитета.

Другите два фактора не са толкова силни, но също имат ефект. При потапяне в гореща вода до раменете тялото значително олеква (малко като в безтегловност), а това намалява натоварването на мускулите и костите. Третият механизъм е налягането на водата. Въпреки че е малко, то е достатъчно, за да намали отока и застоя на кръв в пръстите на ръцете и краката.

Правила за здравословна баня

Професор Хаясака смята за най-здравословна 10-минутна вана с температура на водата 40 градуса. Факт е, че японците имат навика да вземат много горещи вани, които повечето от нас дори не могат да понесат. Това не е много добре. По-специално д-р Хаясака не препоръчва бани с температура над 42 градуса. Те стимулират симпатиковата нервна система, която за разлика от парасимпатиковата има активиращ ефект. В резултат на това такива бани не релаксират, а възбуждат. Това не е полезно.

Друг важен съвет на професора се отнася до режима на пиене. Загубата на вода чрез пот може да доведе до дехидратация. Така например за 15 минути във вана с температура на водата 41 градуса човек губи около 800 мл вода. Затова професор Хаясака съветва преди и след банята да се пие вода, като обемът й трябва да бъде поне 500 мл.

Имайте предвид, че възрастните хора не трябва да стават рязко от ваната, например, когато излизат от нея. Тъй като имат ниско кръвно налягане, това може да доведе до замаяност или припадък и падане, последвано от сериозно нараняване. Затова хората на възраст трябва да стават внимателно, бавно и да се държат за нещо. В противен случай благоприятният ефект от понижаване на налягането ще доведе до натъртвания, счупвания и т.н.

Източник: ayzdorov.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: