Press "Enter" to skip to content

Защо кошмарните сънища се повтарят?

Кошмарите са сънища, които измъчват, карат ви да се чувствате съкрушени и често се повтарят

Най-лошото при повторението е, че тогава не искате да си лягате, за да не страдате и да не се страхувате отново, отново и отново. Кошмарите обаче не са просто досаден нюанс.

Както казват експертите, всеки такъв сън носи скрито значение. И трябва да разберете какво е значението им, за да не се повтарят постоянно.

Важна функция

Кошмарите трябва да се разглеждат от две гледни точки. Първата е ползата. Такива сънища са необходими на човешката психика, за да я предпазят от различни стимули. През деня всеки се сблъсква с външни стимули, които кошмарите ви позволяват да си върнете, обобщите и тренирате. Такива сънища опаковат преживяното емоционално преживяване и предпазват от допълнително вълнение. Можете да направите аналогия с кошмарите като вид филм или мембрана за психиката, тоест те предпазват от нервен срив.

Но също така си струва да е ясно, че те могат да бъдат отрицателен показател. Ако такива сънища са придружени от вегетативни прояви, например сърцебиене, гадене и изпотяване, сънуват се често или дори постоянно, тогава трябва да сте предпазливи. Това означава, че има някакъв провал и нещо се случва в психиката. Важно е да се определи за какво е индикатор такъв сън. Може да е знак:

  • посттравматично разстройство;
  • емоционално изгаряне;
  • тревожност от раздяла, когато се отделяте от нещо;
  • класически перфекционизъм, когато прекалявате с нещо;
  • епизод на клинична депресия;
  • нещо, свързано с чувството за сигурност – че нещо се случва.

Отнасяйте се към кошмарите като към продукт, към екран, който ви показва какво се случва. И трябва да обърнете внимание на това. Те не са просто там, за да ги сънувате само, но и за да ги разберете.

Хората, които са склонни към страхове, силно безпокойство, както и впечатлителните хора често сънуват кошмари

.Тези кошмари, особено повтарящите се, им казват: нека се справим с това.

Кошмарите, включително тези, които се появяват постоянно, могат да помогнат за възстановяване на психологическата обвивка. Например, след травматично преживяване, когато човек стане свидетел на нещо неприятно. Освен това кошмарите са чести спътници на хора в ситуация на несигурност – тук те са необходими като някакъв начин за поддържане на контрол над обстоятелствата. И също така, такива сънища могат да бъдат постоянни при хора, които имат някаква травма в мозъка си и тя се проявява така от време на време.
Всички хора са подвластни на кошмарите, съвсем друго е какво те сигнализират на различните хора. В крайна сметка, не трябва да има буквално възприятие, това е един вид символичен виртуален език, който да покаже, че вътре в нас има някаква крехкост, някаква заплаха, усещане за празнота, неразбираемост, незарастнали рани.


Но ако водят до проблеми с качеството на съня, нарушават работоспособността през деня и причиняват още по-голямо потискане на човешката психика, този проблем и тези прояви трябва да се решат със специалист. Може също така да планирате консултация със сомнолог, дори ако се страхувате от факта на повтарящи се негативни сънища и искате да се отървете от тях, като разберете причината, която ги прави факт нощ след нощ.

Leave a Reply

%d bloggers like this: