Press "Enter" to skip to content

Чай матча: не е само зелен, но и много полезен

Тази необичайна зелена напитка днес се среща не само по време на източните чайни церемонии, но и в съвременните центрове за здравословно хранене

Нека да поговорим за ползите от чая матча, както да споменем и какви други видове има.

Чаят мачта изглежда фантастично, но всъщност е обикновен зелен чай, просто са го отгледали и направили по съвсем различна технология. В резултат на това получаваме прах с красив цвят, който при разреждане се превръща в ароматна и приятна на вкус напитка. И най-важното – полезна.

Видове чай матча


„Класическият“ вариант, зелената матча, е единственият, който по своята същност е чай . Останалите продукти от различни цветове на дъгата едва ли могат да се нарекат само чаени напитки.

Матча – зелен чай

Прави се от същите листа като черния, зеления чай, както и чая улонг, но по нетрадиционен начин. Растенията се засенчват, като се покриват с бамбукови рогозки, което помага да се запази яркият нюанс на крайния продукт. След това листата се запарват, изсушават и се смилат на прах с помощта на каменни мелници.

Цветът на получения прах е наситено тревисто зелен, а готовата напитка е много по-ярка от „традиционния“ зелен чай, като същевременно не е горчива. Вкусът и цветът са заслуга на хлорофила и теанина в състава. Чаят матча също така е с високо съдържание на кофеин, катехини и антиоксиданти.

Синя матча

Това не е чай, а цветна напитка. Прави се от изсушени венчелистчета на трилистния клитор, растение, което прилича на теменуга.

Синята матча има добър вкус и също така е здравословна. Напитката има противовъзпалително и антиоксидантно действие, подобрява паметта, понижава кръвното налягане и поддържа здрава кожата и косата. Ако ви боли глава или корем, можете да изпиете чаша син тайландски чай, както се нарича още синята матча.

Розова матча

Прах с красив цвят: от ярко розово до почти лилаво. Обикновено този продукт се прави от вакуумно изсушени плодове на питахая – наричан още „драконов плод“. Но можете да намерите розова матча, направена от плодове асаи и листенца от рози.

Традиционната розова матча е „коктейл“ от антиоксиданти, витамин С, желязо и пребиотици. В допълнение към приготвянето на вкусна и здравословна напитка, розовият прах се използва в кулинарията като естествено багрило.

Портокалова матча

Ползите от тази напитка зависят от това какви суровини е превърнал производителят във фин прах: манго , морски зърнастец или плодове годжи. Всяка от тези опции може да разнообрази менюто ви и евентуално да добави към списъка ви с любими суперхрани.

Сушеното манго, превърнато в матча съдържа витамини А, С, В група, цинк , желязо и антиоксиданти. Вариантът с морски зърнастец е източник на витамини А, Е, аскорбинова киселина, калий , магнезий , фосфор и аминокиселини. Напитката от годжи бери благодарение на антиоксидантите и аминокиселините помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, нормализира нивата на холестерола, укрепва имунната система.

Историята на появата на чай матча в храненето

Днес този продукт е известен като японски зелен чай, но всъщност историята му започва в Китай. Още през 11-ти век китайците се опитали да смелят изсушени чаени листа на прах. Три века по-късно тази технология започва да се експериментира в Япония, където тя пуска корени и яркозелената напитка на прах става популярна. И модерното име на този популярен продукт е японско. Буквално се превежда като „смлян чай“.

Дълги години матча се използва само по предназначение – за традиционни чайни церемонии. След това тази полезна суперхрана мигрира към здравословните диети на жителите на различни части на света. Днес матча е популярна съставка за постигане на кулинарно разнообразие. Чаят на прах се добавя към печива, сладолед и шоколад , леки закуски, юфка, смутита и пудинги.

Източник: ayzdorov.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: