Press "Enter" to skip to content

Бонсай: декоративното дърво притежава мощна енергетика

Бонсай е изкуство за отглеждане на миниатюрни дървета, дошло в западния свят от Япония

Слабоизвестен факт е, че се заражда в Китай преди векове. В съвременния свят бонсай е модно украшение за дома или офиса. Но в растенията бонсай е заложен смисъл и от езотерична гледна точка. Защото всяко растение притежава мощна енергетика и собствено магическо значение…

Мъдростта на Изтока

През Средновековието чрез китайските монаси изкуството бонсай прониква в Япония и става неотменна част на японската култура. Истинският бонсай показва етапите на развитие, трите периода в живота, които преминава всяко живо същество. Това са прелестта и свежестта на младостта, красотата на зрелостта и мъдростта на старостта. Даоска легенда гласи, че даосите търсят безсмъртие с помощта на бонсай.

В Европа и Америка изкуството на отглеждане на бонсай става популярно през втората половина на XX век. Но специалистите охлаждат ентусиазма на любителите на източната мода, тъй като съгласно фън-шуй не се препоръчва в дома да се държи бонсай, защото символизира бавен растеж.

През погледа на фън-шуй

фън-шуй не е изкуство как да поставим правилното сувенирче (жаба или патици мандаринки) в правилния ъгъл на дома, както наивно смятат мнозина. Това е древна даоска практика на символично усвояване на пространството. Целта на фън-шуй е търсенето на благоприятните потоци на енергията Ци и тяхното използване за благото на човека.

През 80-те години на миналия век американецът от китайски произход Томас Пин Юй създава т.нар. символичен фън-шуй, като значително опростява древната система. Разделя пространството на зона на любовта, на богатството, на децата, секса, парите, кариерата и т.н. Предлага практиката на активизация на определен сектор чрез разполагането там на съответните предмети.

Класическият фън-шуй работи само с потоците на енергията Ци. Тя протича през дома в съгласие със законите на мирозданието и пронизва всичко – човека,. природата, предметите. Не зависи от човека и от времето, затова се нарича Небесна съдба (Небесно щастие). Ци създава хармонични или нехармонични структури във времето и пространството.

Според даоската философия фън-шуй има едно от най-важните значения във формирането на съдбата. Съществува споменатото вече Небесно щастие, което човекът получава още при раждането си. А човешкото щастие е това, което всеки от нас заработва през живота си. Има и земно щастие – земните енергетични потоци, които въздействат във времето и пространството върху събитията, здравето, отношенията между хората.

Едно от основополагащите понятия във фън-шуй е шен-ци („диханието на доволния дракон“). Именно натрупването на благоприятната енергия Ци е целта на истинския майстор на класическия фън-шуй. Вратите, мебелите и други предмети от бита могат да се разполагат така, че да не попадат в нехармоничния поток. Земното нещастие (или временният енергетичен дисбаланс) може да се промени само с положителна енергетика.

Източник: produshei.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: