Press "Enter" to skip to content

Звезден анасон бори кашлицата, карамфилът дава свеж дъх

Звездният анасон е традиционна подправка за китайската и виетнамската кухня

звезден анасон
Красивата му форма го прави търсен, но за съжаление у нас рядко може да се намери. Вкусът му е сладък. Плодовете на растението се прибавят цели или се стриват. Ароматната звездичка крие в себе си няколко лъскави семена, които могат да се готвят отделно. В Тайланд със стрит на прах звезден анасон се приготвя ледена напитка от черен чай. Подправката се използвай в медицината при кашлица, възпаление на устната кухина и зъбобол.

В края на XVI век Португалия внася в Европа огромни количества карамфил, който купува от Азия. Това популяризира подправката, но цената й остава висока. Килограм карамфил се равнявал на 7 грама злато. Първите данни за използване на карамфила заради благоуханието му са от времето на династията Хан в Китай. Тогава всеки посетител в двореца е бил задължаван да поставя зрънце от него в устата си, за да не притеснява императора с лош дъх.

Най-чудатото място, където карамфилът изниква, са индонезийските цигари крекет. Подправката е 90% от състава им. Използван е, защото хората са смятали, че облекчава астмата.

Днес карамфилът е незаменима част от екзотичните кухни. В Мексико се съчетава с кимион и канела за ароматизиране на сосове моле. Подходящ е за овкусяване на риба и птиче месо, а често се слага за аромат и в топли напитки.

Leave a Reply

%d bloggers like this: