Press "Enter" to skip to content

Индийските веди познавали Космоса още преди Западния свят

За нивото на астрономическите знания на древните индийци може да се съди по Ведите

веди Например религиозните обреди са свързани с фазите на Луната и нейното положение по еклиптиката.

Освен Слънцето и Луната ведийските индийци са познавали и петте видими с невъоръжено око планети, умеели са да се ориентират по звездното небе, съединявали са звездите в съзвездия (накшатри).

Пълните им списъци се съдържат в „Черната Яджурведа“ и в „Атхарваведа“, а названията им са останали практически неизменни през вековете.

Древноиндийската система на накшатрите съответства на системите, отразени във всички съвременни звездни каталози.
Освен това в „Ригведа“ е изчислена скоростта на светлината с максимална точност. Ето текст от „Ригведа“: „С дълбока почит се покланям на слънцето, което преодолява разстоянието от 2002 йоджини за половин нимеша“. Йоджина е мярка за дължина, а нимеша – единица за време. Ако се превърнат йоджините и нимешите в съвременната система за изчисление, ще се получи скорост на светлината от 300 000 км/сек.

Нещо повече, във Ведите става дума за космически пътешествия и за различни летателни апарати (вимани), които успешно преодоляват земната гравитация.

Ако се вярва на древните текстове, виманите са управлявани от по трима пилоти и са можели да кацат и върху вода, и върху земя. Във Ведите се посочват и техническите характеристика на вимана – небесната колесница: тя е изработена от няколко вида метал и се задвижва от течности, наричани мадху, раса и анна.

Индийският учен санскрито-лог Кумар Канджилал – автор на книгата „Виманите в древна Индия“, твърди, че раса това е живак, мадху – спирт, направен от мед или сока на плодове, а анна е спирт от ориз или растително масло.

Тук е уместно да си спомним древноиндийския ръкопис „Самарангана Сутрадахра“, в който става дума за загадъчна колесница, летяща с живак:
„Силно и здраво трябва да е тялото му, направено от лек материал, подобно на голяма летяща птица. Във вътрешността трябва да се постави уред с живак и желязно подгряващо устройство под него. Посредством силата, която се крие в живака, която привежда в движение носещия вихър, човекът, намиращ се в тази колесница, може да прелети големи разстояния в небето по най-удивителен начин… Колесницата развива силата на гръмотевица благодарение на живака. И тя веднага се превръща в перла в небето“.
Ако се вярва на Ведите, колесниците на боговете са .били различни по размер, в това число и огромни. Ето как е описан полетът на огромна колесница:
„Къщите и дърветата трепереха, а малките растения се изтръгваха с корен от ужасяващия вятър, пещерите в планините се изпълниха с грохот, а небето изглеждаше, че ще се разцепи на парчета и ще падне от огромната скорост и могъщия грохот на въздушния екипаж…“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: