Press "Enter" to skip to content

Индийски живовляк помага при проблеми със стомаха

Индийският живовляк, който може да откриете в биомагазините, е богат на разтворими и неразтворими фибри

живовляк Той чисти организма от натрупаните токсини и холестерола. Когато ое приема веднъж дневно, полезното растение подпомага ефективната функция на червата. Предлага се под формата на семена и люспи от семената. Индийците приготвят отвара и я ползват като домашен лек за облекчаване на стомашно-чревните неразположения. И семената, и люспите трябва да се приемат с голямо количество вода, тъй като те имат свойството да увеличават 8-10 пъти обема си. Това се дължи на голямото количество клей в индийския живовляк, наречен също псилиум. При смесването на билката с вода се получава гъста каша. Попаднала в стомаха, тя създава чувство за ситост.

Интересното е, че индийският живовляк се прилага и при запек, и при диария в зависимост от конкретните нужди на организма. В първия случай се приема с повече вода, във втория – с по-малко. Растението не съдържа съставки със слабително действие, които да дразнят стената на дебелото черво, както се случва при майчиния лист и сената. При запек желираният клей натрупва маса в изпражненията, трие се в стените на червата и така стимулира перисталтиката и ускорява движението на хранителната маса. При диария фибрите на псилиума като гъба абсорбират излишните течности, изсушават хранителната маса и по този начин забавят пътя й.

Индийският живовляк е безвреден и няма странични ефекти. За да регулирате чревната перисталтика, е достатъчно веднъж дневно да приемате 1 чаена лъжичка с вода, сок или мляко. След това консумирайте повече течности.

Leave a Reply

%d bloggers like this: