Press "Enter" to skip to content

Как да дадете енергия на мозъка, за да го предпазите от деменция

По време на разговор ви трябва дума и просто не можете да си я спомните? Време е да се опомните

Забравата и невниманието могат да бъдат проява на опасни заболявания или просто да показват, че човек трябва да си почине или да ободри мозъка си.

За запазване и подобряване на паметта и вниманието е необходимо умствено обучение. Като тренировка на мозъка можете да използвате не само четене на книги, решаване на пъзели и кръстословици, изучаване на чужди езици, но и логически игри, включително настолни игри, които помагат за развиването на стратегическо мислене.

Социалните връзки са от голямо значение

За да поддържате мозъка си в добра форма, имате нужда от постоянна комуникация и срещи с нови хора, посещение на нови места. Опитайте да промените и ежедневните си маршрути. Това ще насърчи образуването на нови невронни връзки в мозъка, което ще доведе до подобряване на мозъчните функции. Също така е необходимо да се дава на мозъка редовна релаксация. Дори в периоди на максимално натоварване и мозъчна атака, паузите през деня са необходими и трябва да са от порядъка на поне 10-15 минути.

Физическата активност също е от голямо значение за поддържане тонуса на мозъка. Френски учени са провели проучване, според което: хората, които отделят достатъчно време за настолни игри на открито (лото, преферанс и др.), са склонни да поддържат когнитивните си функции на приемливо ниво по-дълго.

Между другото

Що се отнася до мозъчната атака, за момента помага. Ако не спазвате правилата за психическа хигиена, мозъкът ви се изключва и спира да възприема нова информация. Това обяснява факта, че хората започнаха да избягват четенето; хората започнаха да четат статуси и кратки туитове в социалните мрежи и спряха да четат големи текстове.

Невролозите смятат, че по този начин мозъкът се предпазва от излишната информация. Когато човек не може да усвои големи количества информация, в определен момент мозъкът му се „изключва“. За съжаление, това води до факта, че мозъкът започва редовно да се изключва за „профилактика“ и с течение на времето престава да абсорбира дори малко количество информация. Ще отнеме време (приблизително 10-15 години), за да се разбере как това ще повлияе на случаите на деменция.

Деменцията е наказание не само за болния, но и за неговите близки

Лекарите определят деменцията като траен спад в когнитивната активност с известна загуба на предишни знания и практически умения. Деменцията не е самостоятелно заболяване. Деменцията най-често се развива при болестта на Алцхаймер. Освен това е симптом на заболявания като болестта на Паркинсон, болестта на Бинсвангер и др.

Това състояние се причинява от натрупването на анормален бета-амилоиден протеин в сивите клетки на мозъка. В резултат на това броят на тези клетки критично намалява и взаимодействието между тях се нарушава, което води до нарушаване на когнитивните способности.

Все още не е възможно точно да се оцени рискът от деменция при конкретен човек, но има начини да се оцени комплекс от фактори, които могат да окажат значително влияние върху развитието на заболяването. Известно е, че голяма роля играят наследствеността, моментното състояние на организма с хронични заболявания и начинът на живот.

Съвременната медицина може не само да намали риска от деменция, но и да забави появата и бързото й развитие, ако патологичните процеси вече са започнали.

Ключът към успеха е интегрираният подход към начина на живот. Всеки може значително да намали риска от развитие на деменция с прости, добре познати препоръки. На първо място, това е здравословен начин на живот. Нормалното телесно тегло, отказването от тютюнопушене, балансираната диета и ограничаването на алкохола, особено от средна възраст, значително намаляват риска от заболяването.

Според последните данни от международни проучвания най-важните елементи на превенцията са спазването на режима на сън и умерените, но редовни аеробни упражнения.

Сънят е изключително важен, тъй като по време на сън бета-амилоидът (продукт от клетъчния метаболизъм, който се натрупва през деня) се отстранява от клетките, ако човек е хронично лишен от сън, протеинът, вместо да се отделя нормално от тялото, започва. да се натрупват интензивно.

Ако човек вече има сърдечна патология, артериална хипертония, захарен диабет, хиперхолестеролемия, важно е да ги наблюдавате динамично и стриктно да се придържа към предписаното лечение, тъй като тези заболявания не само са опасни сами по себе си, но и увеличават риска от развитие на съдова деменция и болестта на Алцхаймер.

Деменцията има много различни прояви

Важно е да ги забележите навреме, което на практика не е толкова лесно. Например, апатията, най-устойчивият симптом на заболяването, първоначално се разглежда като свързана с възрастта черта на личността и характера, реакция на стрес, депресия, а понякога просто като промяна в настроението.

Leave a Reply

%d bloggers like this: