Press "Enter" to skip to content

Как да си направим чеснова вода за пиене и какви са ползите от нея?

Чесновата вода е популярна домашна рецепта, която набира популярност благодарение на полезните си свойства

Тази напитка се прави чрез накисване на чесън във вода и има много здравословни свойства, които могат да донесат положителен ефект върху тялото. Как да приготвите чеснова вода, нейните плюсове и минуси ще научите от днешната статия.

Как да си направим чеснова вода?

Чесновата вода е по същество разтвор, направен от чесън, бил той пресен или стар – концентрацията на продукта е ниска и подготовката не изисква временно накисване. За да приготвите чеснова вода, трябва да вземете 1-2 скилидки чесън, да ги нарежете на малки парченца или да ги пасирате. След това оставете за 10 минути. Като мине малко време сместа се залива с 200 мл топла вода и се оставя за 15-20 минути. После се прецежда и може да се консумира. Важно е тази вода да се пие прясно приготвена 30 минути след хранене. Тази практика не трябва да се прави повече от 2-3 пъти седмично.

Здравният портал Lekuva.net споменава индийската аюрведа (Аюрведа е медицинска система в рамките на индуизма) версия на чесновата вода: приготвя се не с топла течност, а с вряла вода, като към готовия разтвор се добавят лимон и мед.

Какви са ползите от чесновата вода?

Тази напитка абсорбира всички полезни свойства на основния продукт – чесън. Ползите му за човешкото тяло отдавна са доказани от лекарите: чесънът укрепва имунната система, има благоприятен ефект върху кръвоносната система, бори се с паразити и бактерии. Разтвор от ситно смлян чесън спомага за нормализиране функционирането на храносмилателната система, увеличава производството на жлъчка, потиска активността на гъбичките и др.

Чеснова вода намалява риска от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер.

Подобно на чесъна приет самостоятелно, водата с чесън е средство за профилактика на сърдечни и съдови заболявания. Веществата в състава на такава напитка разширяват кръвоносните съдове и намаляват кръвното налягане, подобряват притока на кръв и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Кой не трябва да пие чеснова вода?

Водата с чесън има редица потенциални ползи за здравето, но има няколко случая, в които пиенето може да не е желателно или дори вредно. Чесновата вода не трябва да се консумира от хора със стомашно-чревни заболявания, язва и панкреатит, при проблеми с черния дроб, епилепсия, по време на бременност и кърмене.

Цялата информация в сайта, свързана със здравето и медицината, е представена само за информационни цели. Необходима е консултация със специалист.

Източник: lekuva.net

Leave a Reply

%d bloggers like this: