Press "Enter" to skip to content

Как хитрите японци топлят домовете си без парно

Тази година всички се подготвят за зимата както никога досега

И има защо, тъй като може да е наистина студено – не само заради времето, но и поради други фактори, които няма да обсъждаме сега.

По-добре е да предвидите всичко предварително. Една страна, чийто опит може да помогне, е Япония. Зимата в Япония е доста студена и много домове нямат централно отопление. Как се топлят в студа?

Споделяме няколко съвета как да не мръзнете в студената зима.

Зима в Япония

Къщите в Япония обикновено се строят с тънки стени и големи прозорци. Всичко това се дължи на доста горещото и влажно лято. И ако това помага в топлия сезон, тогава през зимата трябва да се затоплят. Основният принцип, който им помага да не замръзват през зимата е: затопляйте себе си, а след това и околното пространство. Отлично правило, което ще е добре да следваме. А сега нека разберем как точно японците се справят със студа.

Котацу

Със сигурност някои от вас може и да са чували за това прекрасно устройство. Няма аналози на този предмет в други култури. Всъщност това е маса с вграден източник на топлина. Отгоре е покрита с одеяло или футон. Може да се сравни с огнището в центъра на къщата. Тук трябва да уточним, че модерното котацу е преносимо.

Разбира се, ще бъде трудно да имате нещо подобно у дома. Все пак може да помислите за електрически нагревателни подложки или одеяла. Те ще ви помогнат да се стоплите, докато работите или си почивате. Целият смисъл е да създадете топло пространство около вас. Това е много по-ефективно от отоплението на цялата къща.

Подходящи дрехи

В студено време японците ходят вкъщи с топли леки пижами. Изработени са от материали, които задържат топлината добре. Добре ще е и вие да имате една такава топла пижама. Може да закупите комплект термо бельо, което няма да позволи на тялото да замръзне. Като цяло трябва да направите всичко, за да се стоплите.

Подготовка на вашия дом за зимата

За зимата японците купуват дъски за защита от течение. Това са един вид щори за прозорци и интериорни врати. Те значително намаляват топлинните загуби. Как можем да приложим това? Уверете се, че топлината не се губи.

Ограничено отопление

Много рядко японците се опитват да затоплят цялата стая. Обикновено те отопляват само централната част на къщата с печки или климатици. Колкото по-далеч от центъра, толкова по-студено. Това просто правило ще ви помогне да не харчите твърде много ресурси за отопление на дома си. По-лесно е да затоплите малка стая и да изградите живот около нея.

Източник: takprosto.cc

Leave a Reply

%d bloggers like this: