Press "Enter" to skip to content

Китайската медицина и смяната на сезоните

Според китайската медицина човекът е свързан с природата и не може да се разглежда отделно от нея

китайска медицина Смяната на сезоните влияе на жизнените сили, на емоциите, на здравето. За да си здрав, трябва жизнената ти енергия(ци)да е в добро състояние. Това означава да живееш според денонощния и сезонния цикъл на тази енергия.

През есента и зимата енергията намалява и е добре да се съхранява и пести. През късия ден е активна енергията ян (на действието, динамиката), а през дългата нощ – ин (на спокойствието, релаксацията, пасивността).

В студеното е добре да се почива повече. Не е желателно да се потиш, защото с потта изхвърляш ян енергия. Напролет биоенергията се активира и ставаш по-динамичен. Всичко се събужда за живот, което се обяснява отново с активността на ян енергията в природата.

Причината да се чувства немощ са отслабената ци енергия и изчерпаните запаси от нея поради неправилен начин на живот.

Всеки сезон са активни различни органи. През зимата – бъбреците, които съхраняват основната жизнена енергия и топлината в тялото. И когато тя е изтощена, през пролетта се появява слабост в черния дроб и жлъчката, които Са активни тогава. Това води до различни заболявания. Когато през зимата си злоупотребявал с мазни и топли храни, напролет тази горещина трябва да се изхвърли с постене и по-леки храни, плодове и салати, които имат студен характер и изчистват огъня, натрупан през зимата.

Leave a Reply

%d bloggers like this: