Press "Enter" to skip to content

Красивият бонсай поддържа жизненият цикъл в дома

От гледна точка на даоизма малкото дърво, което на Изток наричат бонсай символизира течението на жизнения цикъл, чиетo разбиране помага да се открие пътят към безсмъртието

Дърветата са уникални живи същества, чиято възраст може да се изчислява със столетия. Даосите са убедени, че с помощта на бонсай може да се получи въжделеното качество, което притежават дърветата -дълголетието.

Според даоска легенда за появата на бонсай в първите векове на нашата ера в Китай живял император, който пожелал да има в градината си миниатюрно копие на цялата империя. Архитектите и градинарите създали макет на империята с градове и села, реки и планини. Именно за това копие били отгледани и малките дървета – бонсай.

Последователите на даосизма смятат, че не е задължително да се манипулират обектите – достатъчно е да се манипулират техните копия.

Но за да бъдат действени манипулациите, копията трябва да са максимално доближени до оригинала

В това отношение изкуството на бонсай и практиката на фън-шуй много си приличат. Стремейки се да постигнат позитивни въздействия и промени, и двете работят с енергетиката. А и от езотерична гледна точка развитието на всичко живо на Земята върви по единна система. Растенията улавят и най-малките промени, защото ги движи естествената борба за оцеляване.

Стайните растения, особено отглежданите отдавна, се адаптират към неблагоприятните излъчвания на някои предмети

Растенията се променят и променят и облагородяват пространството, в което се намират. Уви, не всички жители на съвременните мегаполиси имат възможност да разполагат със собствена къща сред природата. Но могат да си създадат миниатюрен модел на градина в дома – с помощта на бонсай…

Магията на растенията

Ако решите „да повикате“ бонсай за свой помощник в дома, трябва да сте наясно с няколко неща. Първо, искате ли да го отглеждате сами, ще трябва да знаете, че това е доста трудоемък процес. Много по-сложен от обикновените грижи на любителя-цветар. Но с помощта на интернет и специализирана литература можете, да получите необходимите знания. Разбира се, бонсай, отгледан от собствените ви ръце, ще съответства много повече на философските концепции на приемствеността и дълголетието. По-заетите могат да си купят готов бонсай от цветарски магазин. Избирайки бонсай, погрижете се да изучите поне основните неща за символичното значение на растенията.

И така, кои видове растения най-често се отглеждат в техниката бонсай? Фикус Бенджамин, цитрусови (обикновено лимони и портокали), хибискус, гардения, азалия, хвойнови дървета (особено бор), плодни (например ябълка), храсти (хвойна, акация). Изборът е ваш – помислете коя сфера се нуждае от усилване и хармонизация. Прочетете съответната езотерична литература, открийте информация за магическите и енергетичните свойства на растенията. Ето само някои примери.

Азалията олицетворява увереност и сила. Тя създава в дома положителна енергетика. Ако в семейството няма мир и партньорите постоянно се карат за глупости, азалията ще помогне да се възстанови атмосферата на любов и разбиране. Освен това тя може да даде сили за решаване на доста сложни въпроси.

Акацията символизира безсмъртие, защита, предвиждане, подсъзнание. Придава на хората бодрост, способства за медитацията и развитието на психическите сили.

Борът притежава антимикробни свойства. Символизира духовното развитие и богатството, процъфтяването (иглич-ките му се използват при парични заклинания).

Гарденията е цвете на любовта, приятелството и духовността.

Лимонът олицетворява дълголетие, любов, здраве, изчистване, късмет.

Хвойната също притежава много силни изчистващи свойства. В домашната магия я използват за защита от уроки. Енергетично хармонизира пространството.

Благодарение на дърветата бонсай можете да създадете в дома си (най-добре в гостната) миниатюрен модел на градината на вашите мечти. Намерете място и за малък фонтан, чието мелодично ромолене ще умиротвори душата ви. Красотата и хармонията могат да се постигнат навсякъде -дори и в пространството на обикновеното градско жилище.

Източник: ogorodniki.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: