Press "Enter" to skip to content

Лесни рецепти против хронична умора

Симптомите са познати: бърза уморяемост, забравяне, нервност, сънливост още от сутринта

Вечер – състояние на „автопилот“ и нощно безсъние. Съвременната медицина разполага с цял арсенал за лечение на хроничната умора. Но можем да си помогнем и сами…

Спазвайте дневен режим

Строго определете времето на ставане, лягане и хранене. Стабилният режим ще позволи на организма ви по-лесно да се адаптира към натоварването, стреса и недоспиването.

Направете си хладен душ

Това е най-хубавото, което можете да подарите на тялото си преди закуска. Водните процедури нормализират работата на сърдечносъдовата система, ускоряват метаболизма.

Всекидневна физкултура

Дори 5 – 10-минутна гимнастика в началото на деня ще ви придаде сили. Особено внимание отделете на шийния отдел на гръбначния стълб. Шийната остеохондроза води до постоянно притискане на основни съдове, хранещи главния мозък.

Корекция на вредните навици

Пушенето и алкохолът предизвикват спазми на съдовете, в това число и на главния мозък. Това води до развитието на атеросклероза.

Оптимизирайте менюто

Старайте се да не преяждате. Ставайте от масата леко гладни. Обогатете менюто си с поливитамини и минерални добавки. За борба с умората са полезни препарати, съдържащи цинк, селен, желязо, магнезий, витамини от група В, аскорбинова киселина, витамините А и Е.

Източник на много минерални вещества са киселомлечните продукти. Не злоупотребявайте с диетите, особено по време и веднага след заболяване.

Контрол на теглото

При хората с наднормено тегло по-често се появяват ендокринни и сърдечносъдови заболявания, в резултат на което те са по-слабо устойчиви към натоварвания и по-бързо се уморяват.

Затлъстяването води до развитието на апнея (от гр. „липса на дишане). При това състояние по време на сън възникват епизоди на спиране на дишането и главният мозък страда от хипоксия.

Фитотерапия

Сили и бодрост можете да добавите с употребата на някои растения във вид на на-стойки, отвари и сиропи: хмелови шишарки, глог, жълт кантарион, горска ягода, хвощ, живовляк, бял равнец, жен-шен, елеутерокок, ехинацея, алое и др. Тези средства повишават устойчивостта към стрес и болести, активизират нервната система, затова е по-добре да се приемат през първата половина на деня.

За вечерта са подходящи чайове от различни успокоителни смеси, съдържащи валериана, мента; риган и др.

В хармония със себе си

Умората често е свързана с емоционалното състояние. И ако с депресията човек трудно се справя без медицинска помощ, то с лошото настроение може да се воюва.

Постарайте се предварително да планирате деня си, като си зададе-те „програма минимум“ и „програма максимум“. Не си поставяйте невъзможни цели. Важно е в края на деня да сте удовлетворени от неговия резултат. Всеки ден сред суетата намирайте време за нещо приятно – нещо, което ви се получава най-добре. Поощрявайте и мотивирайте труда си.

Източник: www.betterhealth.vic.gov.au

Leave a Reply

%d bloggers like this: