Press "Enter" to skip to content

Лечение с билки според китайската медицина

Според китайската медицина болестите са заради липса, излишък или застой на някоя от трите енергии в човешкото тяло – ин (студена), ян (топла) и чи (енергия от вдишания кислород)

китайски билки С билки обаче трите енергии се хармонизират. Как става това, обяснява биотерапевтът Емил Илиев.

Отпушване с бял равнец

В България билките спадат към народната медицина и знанията ни за лечебните им свойства са от бабите. В Китай обаче на тях е основана медицинската школа цигун. Тя прави диагностика и лекува с упражнения за разпределяне на енергиите и с лечебни растения. Илиев е създал програма за диагностика на базата на цигун. След като научи оплакванията и симптомите, той разбира какви енергийни проблеми има болният и съветва какво да е лечението.

Според Илиев, ако не се спортува, в тялото може да се получи застой на енергии. Тогава на помощ идва отварата от мента, маточина или бял равнец.

Трудно лечим проблем като витилигото (обезцветяване на кожата с поява на бели петна) се получава при застой на енергия в черния дроб, казва Илиев. Белият равнец може да го излекува. Той помага и при главоболие – резултат също от блокаж на енергията.

Застоят на кръв и чи енергия пък води дори до ракови заболявания.

Бабини зъби за потентност

При задух или астма е нужна билка, добавяща ян енергия, но заедно с билка срещу застой. Ако се внесе ян, но не се осигури задвижване, се получава вредно натрупване. При отпадналост и физическа умора явно липсва ян енергия. Тогава ще помогне отвара от бабини зъби. Препоръчва се и при проблеми с потентността.

Диабетът може да бъде в резултат на недостиг на ин или на ян.

Полският хвощ се прилага при недостиг на ян в далака. Тогава има кръвотечения от носа, в червата, белия дроб, матката. При недостиг на ян органите нямат сила да се задържат и се смъкват -пролапс на матка, бъбреци, черен дроб.

Сладникът е билка за ин и се прилага при сърцебиене, стягане в сърдечната област и висока температура.

Страховита неврози идват след възпалени бъбреци

Причината за психичните заболявания не е в мозъка, а е свързана с проблеми със сърцето, казва Илиев. Билките за епилепсия например се прилагат при недостиг на чи енергия. Те премахват слуз и студената енергия от сърцето.

Страховата невроза е следствие на възпаление в бъбреците и на недостиг на ин в тях. Билката, която помага, е сладник.

Важна за здравето е и есенциалната енергия, с която човек се ражда. „Нея я прехвърлят родителите. С колкото повече любов е правено детето, толкова по-силна енергия му се задава. Тя е като акумулатор, който задвижва организма. Затова някои хора са с повече жизнена енергия от други. Есенциалната енергия е основната, от която се извеждат ин, ян и чи“, обяснява Илиев.

Ако есенциалната енергия не достига, може да има недоносване, късно затваряне на фонтанелата и проблеми с костите. С възрастта е възможно косата да побелее, да опада и да настъпи полова слабост. Билките златовръх и зайча сянка са есенциални и доставят на организма и ин, и ян.

Leave a Reply

%d bloggers like this: