Press "Enter" to skip to content

Овладейте страха с прости психо трикове

Много хора се оплакват, че в главата им постоянно се въртят мисли, свързани с ежедневието, а за глобалните задачи не им достигат сили

 

страхувам сеКак поне за малко да се освободите от това бреме и да намерите нужното решение?

Вариант 1. Необходимо е да останете сами за няколко часа. В идеалния случай, разбира се, най-добре е да излезете сред природата, но може и у дома. Нищо не бива да отвлича вниманието ви. Ако ви провърви и сте избрали излет сред природата, направете това, което ви харесва: стойте, ходете, крещете, разхождайте се под дърветата и т. н. Ако сте у дома, можете да се разходите из стаята, да седнете или да легнете. Изключете телефона, музиката, телевизора, помолете домашните да не ви безпокоят. Внимавайте за мислите си, наблюдавайте усещанията, идващи от тялото ви. Защото в течение на дълго време сте слушали всички и всичко, а сега трябва да чуете себе си. Всички недообмислени мисли ще нахлуят в главата ви. Дайте им възможност свободно да се движат – като овце, а вие сте пастирът. След известно време потокът ще секне и в главата ви ще настане приятна тишина. В този момент трябва кратко и по същество да зададете важния за вас въпрос (може предварително да го напишете на хартия) наум или на глас. А след това слушайте. Възможно е за известно време да настане пълна тишина, а след това ще чуете или ще видите отговора. Запомнете това ваше състояние: ако сте били в него веднъж, можете да го постигате отново (разбира се, след известни тренировки). Това е важен навик за случаите, когато е необходимо бързо да се вземе вярното решение в напрегната ситуация.

Вариант 2. Случва ce в търсене на отговор на важен въпрос вярното решение да ви се изплъзва през цялото време. Струва ви се, че а-ха сте уловили мисълта, но не – отлетяла е. Какво да се прави? Главното е ясно да формулирате важния въпрос и да сте готови да чуете всеки отговор. Като детето, което пита „Защо небето е синьо?“: то не очаква нещо хубаво или лошо, а именно правилния отговор.

Представете си вашия въпрос във вид на балон и мислено го пуснете да лети. И продължете да се занимавате с вашите си неща. Отговорът сам ще дойде. Ако изведнъж ви се прииска да предприемете нещо: да отидете някъде, да позвъните на някого и т. н., просто така, без всякаква причина – направете го. И ще откриете това, което сте търсили: подсказката ще се окаже изречение от книга, фраза, казана по телевизора или чута от познат. Решението може внезапно да ви се „нарисува“ насън, като периодичната таблица на Менделеев. Доверете се на своето чувство – внезапно озарение, мигновено подредил се пъзел, лъч светлина, озарил тъмната стая, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: